324 сигнала са получени за нарушения на изборния процес

Задържани са 13 души, образувани са 34 производства, броят предупредителни протоколи е 393

20.10.2015 | 15:03 Редактор: Ирина Георгиева
324 сигнала са получени за нарушения на изборния процес

324 сигнала са получени за нарушения на изборния процес, а 161 от тях са получени на тел. 112, съобщи МВР. Данните са до 19 октомври. Образувани са 34 производства и са задържани 13 души. По ЗМВР са съставени 393 предупредитекни протоколи.

12 сигнала за нарушения са получени на откритата денонощна линия в МВР

От старта на работата на тел. 02/982 22 32 до 19 октомври, в Ситуационния център в МВР са получени общо 12 сигнала за забелязани от гражданите нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния процес. Два от тях са анонимни. От получените сигнали три са съотносими към дейността и ангажиментите на МВР, свързани с изборния процес. Изготвени са телеграми, които са изпратени за проверка. 

Както бе съобщено, освен на посочения телефон, сигнали могат да бъдат подавани денонощно и на факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg.

Организация 

В структурите на МВР e създадена организация по подготовката и при произвеждането на избори за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25.10.2015 г.

Сформираните информационни групи в главните и областните дирекции, РДГП, СДПБЗН, РДПБЗН, ДМОС, ДБДС, ДНС112 изготвят ежедневно информации за дейността в процеса на изборите, които се обобщават в Ситуационния център на МВР. 

В СДВР, ОДМВР и ДБДС е създадена организация за ускорено издаване на лични карти в дните до изборите и на съответните удостоверения. На 24 и на 25 октомври т.г. таксите за издаване на лични карти ще се събират в звената БДС в СДВР/ОДМВР и РУ. Регламентиран е редът за издаване на удостоверения за изгубени или унищожени лични карти или паспорти, които ще са валидни за изборния ден.

На 14 октомври с асоциация "Прозрачност без граници" е сключено споразумение за сътрудничество, с което е организирано взаимодействие по осъществяване на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите.

От 12 часа на 15 октомври функционира денонощна открита линия на МВР (телефон, e-mail адрес и факс) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Линията ще бъде отворена до приключване на изборния процес.

Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред

От СДВР и ОДМВР се проверяват всички сигнали от граждани и организации относно подготвяни престъпления против политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

От ГДНП са разработени специални указания по отношение на цялостния процес по транспорта на изборните книжа за местните избори и за националния референдум. Изготвени са графици за охрана и съпровождане на транспортните средства, извършващи доставка на изборните книжа и материали до съответните областни администрации. От СДВР и ОДМВР е организирано обезпечаването на охраната на помещенията, в които се съхраняват бюлетините до предаването им на СИК.

Охрана на границата 

Оперативната обстановка в зоните за отговорност на РДГП е нормална. Не са постъпили сигнали за нарушения при подготовката за провеждане на изборния процес. 

Пожарна безопасност

За осигуряване на пожарната безопасност на обектите, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, за периода 12 - 16 октомври органите за ПБЗН са извършили проверки в общо 2503 обекта свързани с подготовката и произвеждането на изборите. В 262 от обектите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са връчени 262 писмени разпореждания. Съставени са 2 акта за установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност от служители на РДПБЗН - Благоевград и Ловеч, както и 3 констативни акта за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност от служители на РДПБЗН Видин и Смолян.

Български лични документи

За периода от 09 октомври г. до 16 октомври в ДБДС, СДВР и ОДМВР са приети 15 171 заявления и са издадени 20 904 лични карти.