За и против електронното гласуване?

Близо 60% от българите в по-малките населени места не знаят за предстоящия на 25 октомври национален референдум

20.10.2015 | 12:29 Редактор: Ирина Георгиева
За и против електронното гласуване?

Близо 60% от българите в по-малките населени места не знаят за предстоящия на 25 октомври национален референдум, сочи проучване на социологически агенции от последните дни. На 25 октомври ще върнем стрелките на часовниците с час назад, но ще направим ли крачка напред? Според поддръжниците, електронното гласуване е шанс за промяна в изборния процес, а оттам и за пробив в статуквото, за възможно решение поне на част от системните проблеми на политическата система у нас. Скептиците се опасяват от невъзможност да бъдат гарантирани обективността и достоверността на изборния вот.

Имат ли интерес политическите сили от убиване на референдума? Лек ли е електронното гласуване за млада демокрация като нашата? И кои са възможните технически решения, доказани по света? На 25 октомври трябва да се произнесем на референдум – за или против електронното гласуване. Но, знаем ли какво означава това и достатъчно ли сме мотивирани, за да упражним правото си на пряка демокрация? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"Електронното гласуване е лек за демокрацията и би улеснило вота в чужбина. Това е лесен начин за пренареждане на избирателните листи. Ще улесни и националните референдуми." - смята Николай Стайков, който е член на ИК "Гласувай без граници". 

На свой ред политологът Христо Панчугов допълни, че с електронното гласуване от изборния процес ще бъде извадена некомпетентността на избирателните комисии. Според него по този начин злоупотребите ще намалеят.

"Нито един местен феодал няма да влияе на избирателите." - допълни Панчугов.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, кампаниите са ориентирани към натискане на избирателната активност и липсва дебат, енергизиране на хората.

Велизар Енчев от Движение за радикална промяна "Българска пролет" изрази мнение, че с електронното гласуване ще се засили корпоративния вот. Страхил Ангелов от Движение "Напред България" изрази опасения, че за по-необразованите и по-възрастните жители в по-малките населени места електронния вот ще е по-скоро затруднение. Поддръжниците на електронното гласуване контрираха, че електронното гласуване не заменя хартиеното. Антоанета Цонева подчерта, че именно политическите партии генерират корпоративен вот. 

Своите аргументи "ЗА" сподели Мануела Малеева, представляваща Инициативния комитет "Гласувай без граници". Тя смята, че електронното гласуване ще улесни избирателната активност сред младите и ще спре практиката с купуване на гласове. Коментар от Германия направи и Боян Юруков, програмист и автор на популярен в мрежата блог.

В предаването Днес можете да видите още:

Дни преди произвеждането на референдума за електронното гласуване, екипът на Днес реши да направи подобно допитване с граждани по софийските улици. Какъв е резултатът, какви са притесненията на хората и имаше ли разяснителна кампания? 

Как гласуват по света и кой е лидер в електронното гласуване?

Някои държави смятат, че компютърното програмиране е за зубрачи. Не и в Естония, където на него се гледа като на нещо забавно, просто и готино. Днес балтийската страна е една от най-обвързаните с интернет държави в света, а в учебниците изучават програмиране от седемгодишна възраст. Как да ги стигнем естонците?

Всички европейски граждани, независимо дали живеят в ЕС или извън него, да могат да избират евродепутати. Това предлага в доклад ЕП за избирателна реформа, който ще бъде гласуван в края на месеца.

Чуйте всичко това в следващото видео: