М. Балтажи: Основното средство за оздравяване на украинската икономика са реформите

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България

06.08.2015 | 15:16 Редактор: Дориана Ранкова
М. Балтажи: Основното средство за оздравяване на украинската икономика са реформите

Украйна се намира в затруднено икономическо положение. МВФ  прогнозира свиване на икономиката с 9% тази година и годишна инфлация от 46% . Дълг от близо 95% от БВП тази година. Това, което цели украинското правителство е опростяване на частния дълг, като държавата сика това да стане на стойност около 15 млрд. долара.

Дали това е единственият възможен изход за Украйна, посланик Балтажи коментира, че за страната единственото важно действие са реформите. Те са преди всички решения и то решително. Макар и тези реформи да с еусложняват от редица фактори. Посланикът изтъкна, че станата е загубила 20% от икономиката си след анексирането на Крим. Но хората изискват промените, те са гласували за тях и искат това, допълни Балтажи.

Сравнение с Гърция относно помощта за двете страни и очакваните реформи, не е коректно да се прави, защото най-малкото Гърция няма военна заплаха, коментира Балтажи. А и сумата, която Южната съседна на България е получила е в пъти над тази за Украйна (обещани са за Украйна 25 млрд. долара през идните 4 години от МВФ, Световната банка и др. институции, а гърците вече получиха 300 млрд. евро., сега им трябват от 60-80 млрд. евро).

 

Цялото интервю в студиото на Investbook с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: