Непокорната лейди - Бележит пример за силата на безсилните

Аун Сан Су Чи получава Нобелова награда за мир през 1991г. за ненасилствената си борба за демокрация и човешки права в Бирма

25.11.2015 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
Непокорната лейди - Бележит пример за силата на безсилните

"Бележит пример за силата на безсилните" - такова определение получава Аун Сан Су Чи за ненасилствената си борба за демокрация и човешки права в Бирма, когато получава Нобелова награда за мир през 1991.

Коя обаче е Аун Сан Су Чи?

Аун Сан Су Чи е родена в Бирма през 1945г. Тя е дъщеря на мианмарския политик, революционер и популярен герой на движението за национална независимост ген. Аун Сан, убит през 1947г. 

На 15-годишна възраст Аун напуска Бирма и прекарва по-голямата част от живота си във Великобритания, а в Окфорд учи философия, икономика и политика. 

През 1988г. се връща в Мианмар, за да се грижи за болната си майка. Тогава тя оглавява и опозицията срещу военния режим, за което е поставена под домашен арест. В страната през този период е имало мащабни улични протести срещу военните, в които тя успява да се включи активно.

Аун Сан Су Чи обикаля страната с призива за "мирна смяна на режима" и свободни избори. Въпреки че през 1990г. печели изборите, те са обявени за невалидни, а военните отказват да предадат властта.

През 2003 г. е вкарана в затвора, за да попречат на обиколката ѝ в страната. На 13 ноември 2010 г. военният режим пуска Аун Сан Су Чи от домашен арест.

На 25 ноември от 22:45 Bulgaria ON AIR ще покаже историята на Аун Сан Су Чи през погледа на изключителния Люк Бесон. Ролята на Аун Сан Су Чи е изиграна от Мишел Йео.

Аун Сан Су Чи през печели решително изборите в Бирма през 1990 г. Военните на власт обаче ги обявяват за невалидни и държат Су Чи под добашен арест години наред, преди тя да бъде освободена. През това време Су Чи и съпругът преминават през много трудности, опасности и изпитания, за да запазят връзката си.

Гледайте филма "Непокорната лейди" по Bulgaria ON AIR на 25 ноември от 22:45.