Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Газов хъб "Балкан" - един от приоритетите на правителството

България трябва да е важен фактор в транзитирането на природен газ, категоричен бе зам.-министърът на енергетиката

13.07.2017 | 20:37 Редактор: Жанета Нейкова
Газов хъб

"Диверсификацията е един от основните приоритети в сектор "Енергетика" в правителството на Борисов. Това беше официално заявено на среща на високо равнище на петролния конгрес в Истанбул", посочи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в "Денят ON AIR".

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов бе в Истанбул по повод Световния петролен конгрес. По време на него дойде идеята, че
Балканите могат да станат газов хъб на Европа.

Гостът на Bulgaria ON AIR припомни, че в началото на юни енергийното министерство е подписало "Пътна карта" с колегите си от "Газпром". Впоследствие е проведена среща с министъра на енергетиката на Гърция, с когото е обсъдена новата инфраструктура.

"Междусистемната газова връзка България - Гърция е стратегически важна за нас. Тя е един от новите маршрути", категоричен бе той. И допълни, че е проведен разговор с министъра на същия ресор в Сърбия, след който газови компании на двете държави са подписали меморандум, чрез който ще развиват газовите си мрежи.

"Цялата тази концепция и проектите са бъдещият газоразпределителен център - газов хъб "Балкан", който е съчетания от нови източници на природен газ", заяви зам.-министърът.

Жечо Станков поясни, че всички провеждани дейности са съобразени с европейското законодателство. Министерството дори е получило близо 1 млн. евро за предпроектното проучване, което политикът се надява "Булгартрансгаз" ЕАД да стартира като процедура до края на годината.

"Преди всичко се водим от това да защитим държавния интерес. На територията на нашата страна са разположени 80% от компресорните станции в региона", изтъкна Станков и добави, че за правителството е важно всички предприети стъпки да подпомогнат България да продължи да бъде важен фактор в транзитирането на природен газ в региона.