Гърция не трябва да получава "облекчение" за своя кредитен дълг

Това заяви зам.-финансовията министър на Германия Йенс Шлан

26.02.2017 | 17:00 Редактор: Жанета Нейкова
Гърция не трябва да получава

На Гърция не трябва да бъде предоставяно "облекчение“, което би означавало поемане на загубите от страна на кредиторите. Това заяви зам.-финансовият министър на Германия Йенс Шпан, потвърждавайки позицията на Германия относно възможността за опрощаване гръцки дълг, предаде Investing.com, цитиран от Bloomberg. 

“Смятаме, че е много вероятно да стигнем до споразумение с МВФ, което няма да изисква орязване на дълга“, сподели той, обръщайки внимание на загубите, които ще трябва да понесат кредиторите, ако евентуално се стигне до отписване на дълг.

МВФ призова за сериозни отстъпки по отношение на гръцкия дълг, но подобен ход не се подкрепя от Германия, която има най-голям принос към формирането на бюджета на Европейския стабилизационен механизъм.

В понеделник гръцките власти и нейните кредитори се споразумяха да работят по допълнителен пакет от структурни реформи, които затруднената финансово страна ще трябва да направи.

Представителите на институциите, които правят преглед на спасителния план за Гърция, ще се върнат в Атина тази седмица, за да бъдат продължени преговорите. 

Проблемът на Гърция е свързан с липсата на растеж, а не толкова с нивото на дълг. Стъпка в посока опрощаване на част от дълга на страната ще бъде прецедент за други страни като Испания например, които трябва да направят трудни реформи, коментира Шпан.