Блокада на рафинерии доведо до криза с горивата във Франция

Протестите на синдикатите спират доставките на стотици бензиностанции

23.05.2016 | 16:40 Редактор: Тодор Петров
Блокада на рафинерии доведо до криза с горивата във Франция

Блокадите на френски петролни депа и рафинерии предизвикаха недостиг на горива и намесата на полицията, информира AP.

Френски медии съобщават за все повече случаи на недостиг на горива на стотици бензиностанции в страната, включително в Париж, тъй като блокадите, начело на които са синдикатите, пречат на доставките.

Финансовият министър Мишел Сапен потвърди рано днес, че властите са разгонили демонстрантите от една от блокадите. Правителството ще действа, когато "протестите вече станат недопустими", заяви той.

Междувременно френският синдикат Обща конфедерация на труда (CGT) обяви 24-часова стачка в петролния терминал Фос-Лавера на пристанището в Марсилия, заемайки по-твърда позиция срещу плановете на правителството за трудова реформа, предаде Reuters, пише Investor.bg.

Блокадите са част от вълната протести през последните седмици срещу трудовата реформа, планирана от правителството. Вълната от стачки започна през март и набра скорост през последните седмици.

Френският премиер Манюел Валс заяви вчера в Израел, че страната му разполага с достатъчно резерви от гориво, за да се справи с недостига, изпитван от стотици бензиностанции заради блокадите.