Първоаприлска шега!? Булгаргаз предлага по-ниска цена на газа

Прогнозата е за над 20% по-евтин газ от 1 април, а от там и на парното

10.02.2016 | 15:57 Редактор: Ирина Георгиева
Първоаприлска шега!? Булгаргаз предлага по-ниска цена на газа

С 20,64% намаление на цената на природния газ на българския пазар от 1 април, прогнозира държавният газов доставчик "Булгаргаз". 

"Прогнозната цена за природния газ през второто тримесечие на 2016 г. е за 321,87 лв. на 1000 куб м (без акциз и ДДС) или намаление с 83,69 лв./хм3 -20,64 % в сравнение с прилаганата през първото тримесечие на годината цена", уточняват в съобщението, публикувано от доставчика. 

Още по темата

От дружеството посочват, че намалението се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през второто тримесечие на годината. 

На 11 март ще бъде внесено в КЕВР окончателното решение на "Булгаргаз" за утвърждаване цената на природния газ за второто тримесечие на 2016 г.

Прогнозната цена на "Булгаргаз" съвпадна с тази на председателя на комисията Иван Иванов, който на няколко пъти заяви, че очаква спад с около 20%. 

През изминалата 2015г. цената на синьото гориво отбеляза поевтиняване с 30%. 

Тъй като очакваното ново понижение надхвърля 5%, то по всяка вероятност ще се отрази и върху цената на парното. Поевтиняването ще окаже влияние и на цената на електроенергията, произведена по високоефективен начин, а от там са възможни и корекции на добавката "задължение към обществото" за следващия ценови период.