България е на 60-то място по икономическа свобода в света

Албания ни изпреварва, а Румъния е след нас

01.02.2016 | 14:19 Редактор: Мария Аладжова
България е на 60-то място по икономическа свобода в света

България е на 60-то място по икономическа свобода в света от общо 186 държави, стана ясно от годишния доклад на фондация Heritage. Изненадващо е позиционирането на Румъния, която се нарежда на 61-во място, въпреки високите оценки на Европейската комисия в последния годишен доклад за развитието на страната.

Тази година България слиза 5 места надолу в класацията, а преди нас се нареждат Македония и Албания. Според анализаторите на фондацията на първо място по икономическа свобода в света е Хонгконг. 

Като основен проблем за икономическото развитие на България от Heritige посочват корупцията. Цитирани са резултатите от последния доклад на ЕК, както и намесата на Европейския съюз на няколко пъти заради енергийния сектор и фалита на КТБ.

"Корупцията и неадекватната публична администрация, слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да пречат на икономическото развитие на България. Имуществените права не са добре защитени", коментират още анализаторите, цитирани от БНР.

Още по темата

В оценката за България са включени и положителните промени в страната, като например по-доброто управление на публичните финанси и ефективността на регулаторите.

Останалите две места в челната тройка се отреждат на Сингапур и Нова Зеландия, но при тях, както и при Хонконг, е отчетено намаляване на показателите спрямо предходната година.