КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ на 30 декември

Очакванията към момента са, че ще има поевтиняване и през второто тримесечие на 2016 г.

22.12.2015 | 15:55 Редактор: Мария Аладжова
КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ на 30 декември

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да се понижи с 2,32% от 1 януари. Това стана ясно на откритото заседание на КЕВР, провело се на 22 декември.

Първоначалното предложение на дружеството беше за поевтиняване на природния газ с 2,1 на сто.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че на закрито заседание на 30 декември регулаторът ще вземе окончателно решение за цената на природния газ. За последното тримесечие на тази година КЕВР постанови намаление на цената на природния газ с 14.26%, което стана възможно, заради 30 процентното намаление на газа като цяло за 2015 година.

На заседанието присъства и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Той обясни, че от обществения доставчик приемат за резонни основните аспекти, в които са направени корекции от работната група към КЕВР, а именно по отношение на постоянните разходи. Що се касае до поправките в текстовете за нормата на възвръщаемост на собствения капитал, Иванов изрази възражение:

"До сега винаги Комисията е приемала, че нормата на възвращаемост на собствения капитал е 10% и това е първият случай, в който се променя тази политика“, заяви изпълнителният директор на дружеството, цитиран от "Фокус".

От работната група обясниха, че средно претеглената норма на „Булгаргаз“ се определя година за година и следващата година ще се прецени какъв да бъде коректният ѝ размер.