Турция завела арбитражен иск срещу Газпром за цента на газа

В края на юли Александър Новак обяви, че Газпром и Botas са постигнали споразумение за отстъпка от 10.25%

27.10.2015 | 13:08 Редактор: Мариета Иванова
Турция завела арбитражен иск срещу Газпром за цента на газа

Турция е подала в международен арбитражен съд иск срещу Газпром, оспорвайки цента на руския газ, предава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на турското министерство на енергетиката и природните ресурси. От цитираната информация става ясно, че на 26 октовмри е бил заведен иск за международен арбитраж, касаещ купения природен руски газ от Турция в периода от 29 декември 2014 година.

ТАСС припомня, че на 31 юли руският министър на енергетиката Александър Новак е заявил, че Газпром и  Botas вече са постигнали споразумение за отстъпката на газа в размер от 10.25%. Новак е допълнил, че още няма никаква подписани документи за отстъпката.

Отстъпката за газа за турската държавна компания се явява компромис между Русия и Турция в рамките на договореното междуправителствено споразумение по изграждането на първия етап от „Турски поток”. ТАСС посочва още, че руската страна вече е подготвила междуправителствено споразумение и разчита, че подписването му и това на допълнително споразумение за отстъпка ще бъдат обвързани със срокове.

 Руската информационна агенция припомня и думите на турския държавен глава Реджеп Ердоган по-рано през октомври, който изтъкна, че страната му е „основен купувач на руския газ” и загубата на Турция като клиент ще е голяма за Русия.