Горанов: Бюджет 2016 ще бъде внесен в парламента до края на октомври

Ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до 2% от БВП, добави финансовият министър

09.10.2015 | 16:10 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Бюджет 2016 ще бъде внесен в парламента до края на октомври

Бюджет 2016 ще бъде внесен в парламента до края на октомври, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който започна консултации с партиите по параметрите на финансовата рамка за следващата година.

"За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до 2% от БВП." - коментира министър Горанов.

Участие в консултациите в Министерството на финансите ще вземат всички партии, подкрепящи правителство. Първата среща беше с Патриотичния фронт

"Хубаво прави министър Горанов, че говори и съгласува с всички групи. Иска да изслуша предложенията и възможностите. В нашата група не се коментира само харченето, но и начинът да се напълни бюджетът." - обясни лидерът на ПФ Валери Симеонов.

Повече пари ще има за сектор "Отбрана" и "Сигурност", коментира министър Горанов. По думите му ще има коледни добавки към пенсиите.

"Очертава се като позиция на по-голямата част от парламентарните групи, подкрепящи правителството желание да се влага повече ресурс в сектор отбрана и сигурност и ако това се очертае като приоритет очевидно ще има повече пари. Не съм сигурен дали това трябва да е националният приоритет, но ако партиите трябва да носят отговорност за управлението, предлагат това - ще бъде това." - обясни финансовият министър.

Чуйте: