ENI откри най-голямото находище на газ в Средиземно море

Клаудио Дескалци, гл. изпълнителен директор ENI

31.08.2015 | 15:52
ENI откри най-голямото находище на газ в Средиземно море

ENI откри "супер гигантско" находище на природен газ пред бреговете на Египет. Според италианската компания това е най-голямото откритие в Средиземно море.

Дълбоководното находище в Zohr Prospect в блок Шорук може би пази 30 трилиона кубически метра газ, равни на 5,5 млрд барела петрол, съобщи ENI в мейл от неделя, 30 август 2015, цитиран от Bloomberg. Компанията, която притежава изцяло лиценза за Шорук, обяви, че откритието оправдава стратегията й за експлоатация на зрели райони. В отделно изявление египетското Министерство на петрола потвърди откритието.

"Египет има голям потенциал", каза Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на компанията. "Това е историческо откритие", което ще промени индустрията в Египет, каза той.

ENI ще започне да копае още кладенци и да инсталира газопроводи догодина и може да "безе първите плодове" на проекта през 2018, каза Дескалци в интервю за италианския вестник La Republica от 31 август 2015.

 

 

Коментар от Лондон на Клаудио Дескалци, гл. изпълнителен директор ENI в разговор по телефона с Джонатан Феро, Блумбърг на 31 август 2015.


Още по темата

Кога можете да започнете да разработвате находището? Кога ще получим първите обеми продукция?

Опитваме се да направим всичко по силите си. Току-що завършихме инсталациите. Опитваме се да пуснем проекта до края на годината и да започнем първите сондажи през януари-февруари. Искаме нещата да се развиват бързо. Надявам се след няколко години, може и по-скоро да произвеждаме.

 

Как ще осигурите финансирането на обекта? Имате ли вече пари или смятате да наберете?

Този проект няма да е много скъп, защото е част от стратегията ни да работим близо до нашите обекти. Така че вече имаме план и разработването ще бъде основно сондаж. Мисля, че няма проблем да се финансира този проект без дялове.

 

Ще ми дадете ли някаква представа за проекта. Наричат го "супер-гигант". Ако го сравним с находището в Мозамбик, как ще стои?

Това е най-голямото находище, откривано досега в Средиземно море. Това откритие е четвъртото най-голямо в света в последните 10г.

 

ENI и други компании също имат затруднения да получат плащанията, които Египет дължи към тях за продадения петрол и газ. Египет започна ли вече да плаща? Колко още ви дължат?

Не. Египет плаща. Тези открития ще ни помогнат нашата компания да се изкачи до по-добра позиция, отколкото в миналото.

 

Да говорим за близкото минало. Трябваше да намалите дивидента - а вие сте един от първите енергийни гиганти, които го правят. Как стои този проект при такава ситуация? можете ли да подкрепите дивидентите вече?

Това откритие е органично, нискоразходно е. Ще повлияе позитивно нашите дивиденти. Казахме ясно, когато намалихме дивидента, че сме единствената компания. Затова нямаме нужда да го намаляваме повече. Това откритие и другите ще подобрят позицията ни и ще направят позицията ни като парични потоци доста по-силна отпреди. Така че смятам, че това е мног опозитивна новина.

 

Накрая да говорим за ситуацията и последните събития на пазара на петрол. В последните няколко месеца имаше спад към 40 долара за барел брент. Другото интересно е, че долната граница на Брент се оказа много по-ниска.

Откъм цена не сме особено притеснени. Това, което мислим за следващите няколко години е, че няма да имаме много високи цени. Имаше върхове и спадове между 45-50-60 долара за барел. Това, което направихме за подобряване на ефективността на разходите и оперативни разходи и понеже имаме много резерви, от органичния ръст - това ще ни помогне.

Затова смятам, че няма опасения. Ние нямаме опасения. А ситуацията ще се задържи още известно време. Всички компании съкращават и намаляват инвестициите, но с ниските цени на енергията ще доведе до увеличение на търсенето и в бъдеще цената ще бъде по-висока от сега.