Владимир Иванов: Земеделските производители ще печелят повече, ако се обединят

На пазара сега преобладават български стоки, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

13.08.2015 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
Владимир Иванов: Земеделските производители ще печелят повече, ако се обединят

Земеделските производители ще печелят повече, ако се обединят, коментира пред Радио Фокус Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той допълни, че в момента „производителите са разпокъсани, слаби” и „стават лесна плячка на по-големия търговски капитал”. В резултат на това се създава една верига от производител, прекупвач и потребител, при която се губи по-високата доходност за земеделците, от една страна, а от друга- „клиентите не плащат по-ниска цена”, коментира Иванов.

Според него при повече сдружения и при едно по-концентрирано предлагане от страна на производителите тази верига се скъсява и става така, че „и производителят взима повече пари, и потребителят плаща по-малко и стоката е с по-добро качество”.

Иванов изтъкна още, че е необходимо да има крупно обединение на земеделските производители, за да може конкуренцията между търговските вериги да подобри състоянието на пазара и качеството на продуктите. Той допълни, че потребителите имат право и е важно да изискват информация за качеството на продуктите и касова бележка.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата също така изтъкна, че цените на стоките от Гърция в момента са нормални, а на пазара преобладават плодове и зеленчуци от български производители.

„Българската стока е с добро качество и ние имаме потенциал да произвеждаме доста и като количество и като качество и без никакъв проблем да стъпим на развитите пазари от Северна Европа”, посочи още Иванов.