МТСП: Обучение/преквалификация - заетост са стъпките за борба с бедността

План на социалното министерство ще се бори с бедността сред уязвимите групи

28.07.2015 | 14:13 Редактор: Ирина Георгиева
МТСП: Обучение/преквалификация - заетост са стъпките за борба с бедността

Прилагането на интегриран междусекторен подход, насочен към активно включване на уязвимите групи, е ключова предпоставка за намаляването на бедността и социалното изключване. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на заседание на Националния съвет по въпросите на социалното включване към МС, в рамките на което беше обсъден и проектът на План за действие за периода 2015-2016 г. за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020.

Проектът на Плана съдържа широк набор от конкретни мерки, дейности, индикатори, отговорни институции, източници на финансиране и срокове за изпълнение, насочени към намаляване на равнището на бедност сред уязвимите групи.

От Социалното министерство припомнят, че в контекста на Стратегия "Европа 2020", българското правителство е декларирало национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г.

Осигуряването на равен достъп до предучилищно и училищно образование, до качествено здравеопазване и устойчивост на социалните плащания са сред политиките, които са заложени за намаляване на бедността и социалното изключване.

Предвижда се да се подобри взаимодействието в сферата на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните услуги при реализирането на общи цели на Плана за действие.

Формулирането на мерките и дейностите се базира на целенасочен подход, ориентиран към най-уязвимите групи в риск от бедност и социално изключване, сред които са децата, възрастните хора, безработните лица и работещите бедни.