Любомир Дацов: Всеки шум около БНБ и МФ влияе върху икономиката

Част от вълненията около Централната банка показват желанието да й се влияе политически, коментира финансистът

18.07.2015 | 11:39 Редактор: Мариета Иванова
Любомир Дацов: Всеки шум около БНБ и МФ влияе върху икономиката

Всяко едно изявление или шум около БНБ и Министерството на финансите влияе върху пазарите и има икономическо отражение- положително или отрицателно, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът Любомир Дацов.

„Това е като едно семейство, ако има много шум и съседите чуват какво става, то очевидно не върви много добре”, направи аналогия бившият заместник-министър на финансите.

Попитан да коментира информацията за политически договорки при назначенията и кандидатурите на управител и негови заместници в БНБ, Дацов посочи, че „тези вълнения, всъщност показват желанието върху БНБ да се влияе политически, въпреки че е независима и съответно политическите партии да намерят съответното място в това управление”.

„Смятам, че БНБ през последната година определено беше под атака. И определено им изнасяше на дадени политически сили да отклонят вниманието от техните истории”, коментира Дацов и допълни, че това се отнася и до новия избор на гуверньор на БНБ и избраните от него подуправители.

Позицията на управител на БНБ е единствена в България. Тя е с високи отговорности и задължения и общо взето от една грешка на ръководството на БНБ може да има много последствия, които ще плащат всички хора”, посочи още Дацов. В тази връзка, той допълни, че професионалните качества на ръководството на Централната банка са от изключително значение.

Относно необходимостта от приемственост и споделяне на моралната отговорност при смяната на управлението на Централната банка Дацов коментира, че „Законът за БНБ е един от най-обмислените закони,” който осигурява застъпване на НС и президентската институция при избор на подуправители. Той изтъкна, че е задължително да има приемственост в управлението на Централната банка, „защото ако е изцяло един нов екип влезе в БНБ може да създаде много проблеми. Законът е предвиден така, че да има един преходен период от 3 месеца, в който да има естествено въвеждане в работата на новия подуправител”. По думите му обаче и процедурата за избор на подуправители на БНБ се политизира и конкретно увеличаването на мандата.   

„Много са малко хората, които има представа от парична политика, имат и административен опит имат и университетска кариера”, коментира финансистът и изтъкна, че симпатизира на предложените от новия гуверньор на БНБ имена за подуправители на Централната банка. - „Симпатизирам на този екип- Цветан Манчев, който не беше кандидат в тази процедура, и Калин Христов, тези две имена бяха възможно най-добри за подуправител на БНБ”.

Дацов коментира и информацията за заплата на гуверньора на централната банка, като изтъкна, че възнаграждението е разписано в Закона за БНБ. – „Заплатите са на средното ниво търговските банки,” коментира финансистът и допълни, че това е било поискано   да се направи с цел намиране на  „качествени хора, които да работят там”. Той също така изтъкна, че не се коментира каква ще е заплатата на новия управител на Централната банка, а каква е била на стария, което по думите му е "атака срещу една личност".

Вижте цялото интервю от видео файла.