САЩ разследва авиокомпании за тайно споразумение

United, American, Delta, Southwest потвърдиха, че са разследвани

02.07.2015 | 11:34
САЩ разследва авиокомпании за тайно споразумение

Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали американските авиокомпании са се споразумели тайно по плановете си растеж, заради съмнения на потребителски асоциации и политици, че индустрията се опитва да увеличи печалбите си чрез контрол на капацитета за запазване на високи цени, пише WSJ.

Говорителка на Министерството на правосъдието съобщи, че ведомството търси "вероятно незаконно координиране" на някои авиокомпании. Тя отказа да посочи кои авиокомпании се проверяват. Разследването е започнало преди около два месеца, съобщи запознат с въпроса, но неназован по име от вестника.

Четирите най-големи американски авиокомпании— American Airlines Group Inc., United Continental Holdings Inc., Delta Air Lines Inc. и Southwest Airlines Co. —потвърдиха, че са част от разследването и заявиха, че сътрудничат.

Министерството на правосъдието на САЩ е изискало от авиокомпаниите документи, свързани с разширяване, както и документи за срещи с анализатори или представители от други авиокомпании, според копие от писмо, изпратено до една от авиокомпаниите, което WSJ е видял.

 

Коментар от Ню Йорк на Реми Иноченцио, Bloomberg

Акциите на американските авиокомпании се понижиха след съобщението АП, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали превозвачите не са договорили цените. Да видим индекса на авиокомпаниите на Bloomberg - има спад от 7,2%. По-рано на 1 юли беше по-висок с около 1,7%, но този спад стана само за половин час.

Това е най-големият спад по време на търговията от 9 юни досега. JetBlue Airways Corp., SkyWest Inc. and Delta Air Lines Inc. и United Continental са най-големите изоставащи.  JetBlue падна с 4,7%, United Continental - с 3,75%. Ще имаме новини по този въпрос през деня.