Merck купува QLight и Sigma-Aldrich

Коментар на Карл Людвиг Клей, изпълнителен директор на Merck за телевизия Bloomberg от Тел Авив

29.06.2015 | 19:00 Редактор: Георги Стоянов
Merck купува QLight и Sigma-Aldrich

Искам да започнем с контекста на тази история. Говорим много за възможното излизане на Гърция от еврозоната. Като голям германски бизнес Карл-Людвиг, как вие и останалите играчи на германската бизнес сцена се подготвяте за това, което може да са последствията от тази криза в Гърция?

Карл Людвиг Клей, изпълнителен директор на Merck:

Всъщност, може би ще изпадна в противоречие с вашата днешна история, но аз съм тук в Израел, за да говоря за устойчивото бъдеще в дългосрочен план, което означава иновации.

Още по темата

Планираме, как да изградим бъдещето на компанията за години напред и по отношение на Гърция аз нямам притеснения за бизнеса.

През последните месеци ми беше странно, колко време отделяте за гръцкия проблем.

Тази история наистина създава известна турболенция, но Европа ще продължи напред, така че това не е нещо, което ме притеснява в дългосрочен план.

Ние сме готови с нормалните мерки, които се прилагат в подобни ситуации, но не очакваме сериозни сътресения на финансовите пазари.

Сливанията и придобиванията са нещо, което обмисляте. Сключването на сделки, кажете ми, как това ви доведе в Израел?

Карл Людвиг Клей, изпълнителен директор на Merck:

Както ти казах Ана, тук шумът е доста силен и може би не отговарям съвсем точно на въпросите ти, така че не се колебай да ме питаш отново.

Какво правим тук в Израел - това са много съюзи, съвместни проекти в областта на нашите научни изследвания и фармацевтичния бизнес.

Днес имаме германско израелски ден на иновациите, който е нещо като контрапункт на това, което говорихме преди за Гърция.

Въпросът ми беше, какви възможности за сливания и придобивания откривате? Колко сделки искате да сключите?

Карл Людвиг Клей, изпълнителен директор на Merck:

Всъщност ние днес обявяваме, че ще придобием 100% от една нанотехнологична компания – QLight, която произвежда тези квантови механизми.

Те ще ни помогнат да разширим и доизградим водещата си позиция в бизнеса с течни кристали, използвани за производството на плоски екрани – сегмент, в който сме световен лидер.

Второ, сега сме в процеса на придобиването на Sigma-Aldrich, компания, която има огромно присъствие в Израел.

Израелската антитръстова комисия даде зелена светлина за сделката, така че нашето присъствие в Израел ще се утрои чрез тези две сделки.

Очаквате ли консолидация в фармацевтичния сектор Карл Людвиг? Нещо, което ще продължи? Ще станем ли свидетели на още сливания и придобивания сред фармацевтичните компании?

Карл Людвиг Клей, изпълнителен директор на Merck:

Отговорът е да, но не задължително от наша страна. От наша гледна точка размерът не е всичко, което има значение.

Става въпрос за качеството на корпорацията. Идеята е да се преодолее разминаването между малките, прохождащи биотехнологични компании и традиционните фармацевтични компании.

И за да постигнем това не е необходимо да сте някоя от наистина големите  фармацевтични компании.

Ние като средно голяма фармацевтична компания може да се справим през следващите години без да се налага да правим големи придобивания.