Лидерите на ЕС с доклад за засилване контрола на Брюксел над еврозоната

Юнкер предлага засилване на правомощията на председателя на Еврогрупата

22.06.2015 | 09:32 Редактор: Мариета Иванова
Лидерите на ЕС с доклад за засилване контрола на Брюксел над еврозоната

Лидерите на ЕС излагат своята визия за бъдещето на еврозоната в доклад, който ще бъде представен днес- 22 юни, на фона на ключови преговори за Гърция, ситуацията около която заплашва да  дестабилизира сериозно единната валута, предава БТА, като се позовава на Reuters и AFP.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предлага затягане на контрола на Брюксел над еврозоната и засилване на правомощията на председателя на Еврогрупата. Той е изготвил доклада, който съдържа различни сценарии за бъдещето на  еврото, заедно с председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Европейския парламент  Мартин Шулц, както и с президента на Европейската централна банка Марио Драги.

В краткосрочен план петимата лидери на ЕС искат Еврогрупата да играе по-важна роля в еврозоната. Те предвиждат по-конкретно засилване на правомощията на нейния председател. Сред предлаганите мерки е и създаването до две години на Европейски план за гарантиране на депозитите с цел споделяне на рисковете между страните членки. Предвижда се още засилване на координацията с Великобритания - най-голямата икономика в ЕС, която не е въвела еврото.

В дългосрочен план, т. е. между 2017 и 2025 г., петимата лидери се обявяват за постоянно председателство на Еврогрупата с ясен мандат.

Докладът "За довършване на европейския икономически и валутен съюз" съдържа още предложение за създаване на общ европейски трезор с цел осигуряване на по-голяма координация между бюджетната политика на 19-те страни от еврозоната.
Документът бе поръчан от държавните и правителствените ръководители от ЕС миналата година. Докладът и изложените в него сценарии ще бъдат обсъдени на срещата на върха на 28-те в четвъртък и петък.

Сега Еврогрупата има ротационен председател, избиран за срок от две и половина години с мнозинство от страните, въвели еврото. В момента постът се заема от холандския министър на финансите Йерун Дейселблум, който през лятото ще се бори за преизбиране в конкуренцията на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос.