Туроператори настояват за въвеждане на Единна система за туристическа информация

Спадът на руските и украински туристи нямало да е толкова голям

12.05.2015 | 15:42 Редактор: Мариета Иванова
Туроператори настояват за въвеждане на Единна система за туристическа информация

От туристическия бранш настояват за въвеждане на Единна система за туристическа информация /ЕСТИ/. Според работещите в сектора това е единственият вариант да има ясна статистическа информация за броя на туристите в България и реализираните нощувки, стана ясно по време на пресконференция в БТА, посветена на предизвикателствата в туризма, предава Dnes.bg.

"Появи се информация, че при несъздаването на такава система държавата може да бъде ощетена с 300 млн. лв., но нашите анализи показват много повече. Не малко пари се спестяват от част от бранша под формата на различни данъци и такси с неотчитането на всички нощуващи в хотелите туристи", посочи  Димо Желев, който е сред организаторите на туристическата конференция Travel Academy.

Експертите изразиха и негативна оценка за идеята за въвеждането на ваучери за почивка. Според тяхна анкета 21 процента от сектора отчитат приблизително същия брой резервации за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година, а 27 на сто - повече. За 34% резервациите са по-малко.

Организаторите на събитието посочиха още, че спадът на руските и украинските туристи у нас няма да бъде толкова голям, колкото са били предварителните очаквания.

Изоставането при ранните записвания на туристи от Русия и от Украйна, което имахме в началото на годината, вече е наваксано с около 20% по предварителни данни, посочиха експертите.