3 графики, които показват сериозността на положението на Гърция

Пазарните индикатори говорят за притеснения у инвеститорите относно Гърция

17.04.2015 | 14:33 Редактор: Велко Каменов
3 графики, които показват сериозността на положението на Гърция

Пазарните индикатори на Гърция са на червено. Има една седмица до крайния срок, който Гърция сама си постави за постигането на споразумение с кредиторите за отпускането на последния, осми транш от спасителния пакет. Напрежението на пазара се увеличава след като финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви пред Bloomberg, че гръцката финансова криза едва ли ще бъде разрешена преди тази дата.

В един момент в четвъртък (16 април 2015 г.) доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа скочи със 110 базисни пункта, а ръстът за деня в крайна сметка беше от 62 базисни пункта, като доходността достигна 12,71%. Това е най-високата ѝ стойност от март 2013 г. насам. Когато Сириза спечели изборите в Гърция на 25 януари доходността по 10-годишните гръцки ДЦК беше 8,4%.

Доходността по 3-годишните Гръцки ДЦК дава много повече поводи за притеснение. Тя е над доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации от началото на 2015 г. насам, което означава, че инвеститорите са разтревожени, че Гърция няма да изплати задълженията си напълно. Страхът е свързан най-вече с кризата в краткосрочен план, по-дългосрочната перспектива остава на заден план. На 16 април доходността по 3-годишните гръцки ДЦК скочи с 231 базисни пункта и достигна рекордната стойност от 26,9%.

Движението в цената на гръцките суапове за кредитно неизпълнение, които се използват от инвеститорите за защита от риска от необслужване на гръцкия дълг, също не дават много поводи за оптимизъм.  От края на февруари тенденцията в цената на суаповете е възходяща, а сега тя  ни казва, че има 79% вероятност Гърция да не може да изплаща дълговете си до 5 години.

Днес (17 април 2015 г.) на Гърция и предстои плащане от почти 200 милиона евро лихви по облигации, които са притежание на частни лица. В началото на май пък общо 1 милиард трябва да бъде изплатен на две вноски към МВФ.

Марк Бартън, Bloomberg TV