АБВ иска среща с министър Горанов за изтегления заем

Няма диалог с ГЕРБ, заяви Георги Първанов

29.03.2015 | 15:06 Редактор: Кремена Кръстева
АБВ иска среща с министър Горанов за изтегления заем

Лидерът на АБВ Георги Първанов е недоволен от изпълнението на партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ. Той разкритикува решенията, която предлага водещата партия в правителството и подчерта , че още в началото седмицата ще поиска среща с министъра на финансите Владислав Горанов заради изтегления заем от над 3 милиарда лева през изминалата седмица. Вижте още за позицията на АБВ в следващия репортаж.

На този етап няма яснота дали ще се проведе лидерска среща с премиера Борисов, каквото идея да даде Георги Първанов преди дни. По думите му липсва диалог в отношенията между АБВ и ГЕРБ, а самият Първанов не би посъветвал колегите си от партията да подкрепят политики на правителството, които са грешни. Първанов отрече партията му да иска ново споразумение с ГЕРБ.  

На фона на  сложните отношения между двете партии, изтегленият 3 милиард и 100 милиона лева заем отваря  врата за нови спорове между двете формации. Според експерти на АБВ ако дългът беше взет на два пъти чрез емисии обем от по милиард и половина – 2 милиарда  евро през пролетта и есента, може да се постигнат по-изгодни условия за страната ни.

АБВ ще търси подкрепа за промени в законодателство, които да преобразуват изпълнителната агенция по горите отново в държавна. Според формацията сега действащият механизъм на законна сеч също трябва да се промени.