Борисов: Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица (обновена)

Около 5-6 млрд. лева ще влязат във фирмите в България

29.03.2015 | 13:36 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица (обновена)

Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде агенция Фокус. По  думите му България е правила това, което сега става в северната ни съседка, поне три пъти - бяха арестувани министри, премиери дори - Стефан Софиянски, вследствие на което се оказаха  чисти. Той отбеляза, че на държавата сега и трябва спокойствие. 

"Южен поток" щеше да стане, но неговият малшанс беше, че попадна на правителството на Орешарски, на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат и руснаците и европейците, но нито едните са лесни за лъгане, нито другите." - коментира Борисов.

"Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс." - заяви Борисов. 

"Около 5-6 млрд. лева ще влязат във фирмите в България. Това е работна ръка, това са обороти, това е потребление." - посочи той. 

Основните проблеми пред българския бизнес са съдебната система и по-конкретно бавното разрешаване на делата и сивата икономика, смята министър-председателят Борисов, предаде БТА.

"Ние сме абсолютно лоялен член на НАТО и ЕС. Не можем да се раздаваме, че има война, не можем да се радваме, че има санкции. Те са инструмент за натиск това да спре." - каза още премиерът.

В приветствието си пред участниците в Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ премиерът отбеляза, че в момента в НС депутатите се отнасят популистки и са на път да объркат за пореден път банковата система. 

"В Америка въведоха това правило, но там съдебната система работи в срок и бързо, а тук делата се точат с много години. Представете си какво щеше да се случи, ако не ми беше дошъл нюхът да вкараме този специален закон за КТБ. Има синдици, благодарение на закона, а решение на съда - няма." - коментира министър-председателят, припомняйки отново сделката за 1 евро. 

Бойко Борисов призова народните представители да не се подвеждат по Мая Манолова, пише БТА.

"Това е популизъм, който след това ще създаде огромни проблеми. Това е най-лесният начин да върнете мутренските времена - с години като се точат процесите, тогава как ще си оправят хората дълговете", мотивира се премиерът. 

Сивата икономика е другият основен проблем, отчете Борисов и отбеляза, че в годините не са спирали опитите за решаването му. Мисля, че сега намерихме правилната "вакса" за борбата с нея, каза премиерът. По думите му, от една страна, тя генерира корупцията, генерира 1-2 млрд. лв. в сивата икономика, убива родното производство.

"Към месец март има 145 млн. лв. излишък, което не се е случвало от 2008 година." - отчете Борисов, но добави "разбира се, не се гласете да ги похарчим".

Той отбеляза, че над 830 млн. лв. повече са събраните в държавата приходи, като изрази надежда към края на годината да станат над 1,2 млрд. лева. 

"Няма сфера, в която да не са работили схеми. Сега съм ги разделил на бригади от данъчни, митничари, полицаи, прокурори и други по различни теми - захар, месо, цигари, петрол. В най-студените дни - месец януари, с 30% се вдигна консумацията на бира. Огромни пари започнаха да излизат на светло във всяка една сфера." - коментира още министър-председателят.

Той беше категоричен, че тази работа няма да е кампанийна и няма да спре след два-три месеца. 

"Докато не минем 1,2 млрд. лв., няма да спра да ги изпитвам всяка сряда какво правят и ще правят." - заяви Борисов. Той се ангажира още със свалянето на дефицита на 2,8 на сто, събиране на повече приходи, защита на родното производство.

По отношение на готвените протести заради отлив на руски туристи премиерът Борисов заяви, че няма официално решение на руското правителство или инструкция да не идват в България.

 

Репортаж на Васил Детелинов.