Снежана Стойчева: Цената на имот за продажба може да падне, ако го предлагат повече брокери

Въвеждане на регламенти на пазара на недвижими имоти би било от полза за потребителите, коментира мениджърът на Imoti.net

27.03.2015 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
Снежана Стойчева: Цената на имот за продажба може да падне, ако го предлагат повече брокери

Много често търсенето и закупуването на имот се оказва продължителен процес. Мениджърът на сайта Imoti.net Снежана Стойчева отправи някои ключови препоръки към търсещите имот в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. На първо време по думите на Стойчева е добре търсещите имот да направят списък с критериите, с които не са склонни да направят компромис по отношение на имота. Добре е да има и списък с критерии, които не са толкова ключови и по тях би могло да се преговаря и съответно да се направи компромис, стана ясно от думите й.

Стойчева препоръча на търсещите имот да набележат няколко предпочитани района, които впоследствие да обходят. Така по думите й ще придобият непосредствена представа за вида на строителството, качеството на работа на строителя и защо не да установят контакт с него и директно да водят преговори за покупка, ако става въпрос за ново строителство.

Друга важна част от проучването е сравняване на средни цени на имотите в предпочитаните райони. Това може да бъде направено на повечето по-големи сайтове за имоти, коментира още Стойчева.

По думите й дори по начина на публикуване на обявата и на предоставената в нея информация е възможно да се придобие представа за обекта и колко сериозна е компанията или собственикът, който го предлага. Една добра обява съдържа информация, освен за основните параметри като площ, цена, вид на строителството, етаж, но и снимки, подробности, подчерта мениджърът на Imoti.net.

Стойчева изтъкна още, че не е добра практика даден имот да се предлага от повече от една компания за недвижими имоти.

„Обикновено собственикът на имот счита, че колкото повече агенции предлагат неговия имот, ако може и той като частно лице да предлага, толкова по-голям е шансът да се случи сделката и то на по-добра цената. Но колкото повече брокери предлагат един имот, толкова по-голяма е вероятността цената да падне за собственика. И няма гаранция, че ще случи бързо,“ коментира Стойчева.

Тя също така изтъкна, че би било от полза за потребителите, ако в сектора бъдат въведени регулации.