Имотният пазар в Китай продължава да се забавя

Цените падат в 66 от общо 70 града в страната

18.03.2015 | 12:28 Редактор: Велко Каменов
Имотният пазар в Китай продължава да се забавя

Имотният пазар в Китай продължава да се забавя и през февруари 2015, предаде Bloomberg. На месечна база цените на новопостроените жилища в Пекин падат с 0,2%, а в Шанхай с 0,1%. Като цяло в Китай цените на новопостроените жилища падат с 0,3% на месечна база през втория месец на 2015 г. по данни на MNI.

През януари спад в цените беше регистриран в 64 от 70 града, за които се събират данни, докато през февруари броят им се увеличава на 66. С други думи забавянето на имотния пазар в Китай продължава въпреки намаленията в лихвените проценти и премахването на някои от пречките за придобиването на имоти. Шънджън е един от малкото градове, където все още цените на имотите растат.

Графиката по-долу показва средната стойност на цените на имотите в новопостроените жилищни сгради в 70-те китайски града, за които правителството събира данни, през последната 1 година.

Ясно се вижда тенденция на спад с почти равни темпове. Според информация от Bloomberg Intelligence продажбите на имоти в Китай са паднали с 40% през първите 2 месеца на 2015 г. Това е най-слабият старт на годината за имотния пазар в страната от 2012 г. насам.

Продажбите на най-големите китайски строителни компании също бележат сериозен спад.  През първите 2 месеца на годината продажбите на China Vanke падат с 21%, тези на Country Garden с 55%, докато спадът при Poly Real Estate е 32%. Става въпрос за дългосрочна тенденция, която се отразява на целия сектор и на всички участници в него.

Според Кристин Ха от Bloomberg едва ли тенденцията на китайския имотен пазар ще се обърне, ако не бъдат предприети още политически мерки, които да му повлияят.