Русия се простреля в крака: Ботъм

06.03.2015 | 14:34
Русия се простреля в крака: Ботъм

Като гледате политическата ситуация в Русия се развива доста бързо. Петролът е ключов елемент от историята. Май намира средата си в нивото от 60 долара. Инфлацията в последните седем дни леко започна да спада. Къде се намира Русия?

Тази година ще бъде много лоша за Русия. Всички намаляват прогнозите си за руския БВП и повишават очакванията си за руската инфлация. Очаква се свиване от 4,9% но това не е най-лошото.

Виждал съм и прогнози за 5-5,6% и по-големи.

Относно инфлацията - петролът се отразява силно на икономиката на Русия, но страната страда доста и от забраната за внос на храни. Това наистина допринася много за ръста в инфлацията.

 

Кой е най-големият риск за Русия? Увеличаване на санкциите?

Ако петролът продължи напред, а някои хора смятат, че може, на базата на сегашните запаси, колко по-зле може да стане? Ако санкциите се засилят, това ще удари силно Русия.

Като имаме предвид глобалната икономика, която се очаква да бъде малко по-силна този година, трудно е да видим по-голям риск в момента.

 

Гледах данните за руските акции спрямо останалите развиващи се пазари, има причина май всичко да изглежда на добра цена.. Математиката обаче казва, че Русия предлага стойност. Рублата пад скочи над 60. Пазарите вече оценяват ли това, което казахте току-що?

Има доста оценка на лошите новини. Малка позитивна изненада би могла да доведе до много подобрение.

Но също така смятам, че има риск от санкции. Ако се наложат мащабни ограничения на износа на Русия, това ще се отрази силно на индексите.

Да, може да стане и по-зле.