0,5% ръст в Австралия за четвъртото тримесечие

04.03.2015 | 08:39
0,5% ръст в Австралия за четвъртото тримесечие

"Икономическият растеж от 0,5% за четвъртото тримесечие беше по-слаб от очакваното, но все пак нетният износ се повишава с 0,7 на сто, потреблението расте с половин процент, както и строителния сектор.

Това са все важни сектори - точно тези, в които Централната банка иска да види раздвижване, на фона на опитите й да съживи икономиката.

Финансовият министър Джо Хокей заяви, че икономическите показатели са задоволителни, имайки предвид като цяло трудната ситуация. Австралийският долар не реагира кой знае колко силно на данните за брутния вътрешен продукт и тази сутрин се търгува в тесни граници.

Това може би е добра новина, до известна степен, защото регулаторите разследват ситуацията на валутните пазари от вчера, когато на австралийската валута скочи с 0,6% една минута преди централната банка да обяви решението си за лихвения процент.

Институцията го остави без промяна на историческото дъно от 2,25 на сто.

Но около 02:29 ч. местно време австралийският долар се търгуваше на ниво около 7770 спрямо щатския и няколко секунди по-късно вече беше скочил до 7840.

Това се случва за втори пореден месец и по всичко личи че съществува определен алгоритъм, който се задейства при по-динамична търговия.

Австралийската централна банка поиска от финасовия регулатор в страната да провери всички факти по случая и разследването вече е в ход".