Харджис: Налице е предпазлив оптимизъм в Европа спрямо Гърция

Сириза показа, че ще продължи работата с Тройката

27.02.2015 | 11:49 Редактор: Велко Каменов
Харджис: Налице е предпазлив оптимизъм в Европа спрямо Гърция

Главният икономист за Европа в Barclays Томас Харджис коментира през Bloomberg настроенията в Европа след постигането на споразумението между Гърция и кредиторите.


Енджи Лоу, Bloomberg: Какви бяха настроенията в Европа преди постигането на споразумение с Гърция и след това?

Томас Харджис, главен икономист за Европа в Barclays: Бих казал, че сега в Европа е налице предпазлив оптимизъм. Гръцкото правителство предприе много важна стъпка и даде да се разбере, че също както и предишното правителство, ще работи според програмата, под наблюдението на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Правителството прие, че трябва да работи съвместно със същите институции и според същите правила.  На практика да продължи да прави същото, както и предишното правителство. По време на предизборната  кампания всичко звучеше много различно. Направиха нещо като обратен завой в позицията си. Сега обаче идва трудната част, в която мерките трябва да бъдат предприети. Това ще е много трудна работа.

Енджи Лоу:Говорихме много за списъка с реформи, който Янис Варуфакис изготви за Тройката. Предприемането на коя от реформите смятате, че ще представлява най-голямо предизвикателство пред Сириза?

Томас Харджис: Мисля, че до момента предложенията на гърците са доста неясни. Това е мнението и на Международния валутен фонд, затова и ЕЦБ не искаше да даде пълната си подкрепа. Гръцкото правителство преминава през сериозни трудности при финансирането на дейностите си. Както може би си спомняте, те обещаха да премахнат някои данъци като данъка върху недвижимото имущество, въведен от предишното правителство. Много хора в Гърция спряха да плащат тези данъци в очакване. Затова приходите в бюджета са много ниски. Освен това правителството обеща да не предприема реформите за данъка върху добавената стойност, а трябваше някои от възможностите за освобождаване от ДДС да бъдат премахнати. Още повече, че обещаха да увеличат пенсиите. Затова сега са поставени под натиск. Виждат как приходите в бюджета се свиват, а направиха обещания, че ще харчат повече и няма да вдигат данъците. Сега обаче парите им свършват и ситуацията е много сложна.
 

Енджи Лоу: Отговорните за данъчната политика ще имат доста работа. От това, което разбирам, ще се опитат да увеличат данъците за богатите. Как ще успеят да го направят? В Гърция са изключително слаби в събирането на данъци.

Томас Харджис: Това е сериозен проблем. Във всички предишни програми се включваха реформи, чрез които да се увеличи данъчната администрация и да се увеличи ефективността в събираемостта на данъците. Подобни мерки обаче са много трудни за прилагане. Не ми се вярва в краткосрочен план в Гърция да намерят начин да успеят да увеличат сериозно приходите в бюджета. Очевидно това трябва да се случи, всеки трябва да си плаща данъците, но отнема известно време да се подобри системата. Гърците получиха сериозна техническа помощ в тази насока, но отнема време.

Енджи Лоу: Гръцката икономика е в рецесия и бавно се изправя. Сега ще се опита отново да върви след като дълго време пълзеше. eврозоната се възстановява, макар и бавно, но стимулите на ЕЦБ може да подпомогнат процеса. Колко скоро можем да видим растеж?

Томас Харджис: Имате право. Видяхме известно възстановяване, макар и все още сравнително крехко. Все пак по-ниските цени на петрола и по-слабото евро помогнаха много. Продажбите на дребно се увеличават, а потребителското търсене става по-силно. Големият въпрос е дали най-накрая ще се увеличат и инвестициите. Дали хората ще започнат отново да инвестират, особено в южната част на Европа. Поръчките за немските производители показват, че нещата се подобряват и за останалата част от еврозоната. Икономиките може да започнат да подменят старо оборудване, а някои от главните икономики като Германия може дори да увеличат капацитета си. Ако инвестициите се увеличат, несъмнено нещата ще се подобрят.