Фаулър: По начало акциите на компании от сектора на суровините са волатилни

В момента обаче инвеститорите не търсят това, пояснява стратегът от BNP Paribas

13.02.2015 | 15:13 Редактор: Велко Каменов
Фаулър: По начало акциите на компании от сектора на суровините са волатилни

Джери Фаулър, стратег във френската банка BNP Paribas, анализира пред Bloomberg пазара на акции на компании в сферата на суровините. Експертът заяви, че мениджърите на компании, работещи в този сектор, са изправени пред сериозни трудности, защото приходите на управляваните от тях компании са непредвидими. Това означава, че разходите трябва да бъдат управлявани много агресивно, в случай, че цените на суровините паднат неочаквано, както се случи през последните месеци и дори години.

Фаулър заяви, че някои компании в сектора са успели да намалят капиталовите си разходи и в резултат на това свободите им парични потоци изглеждат много добре. През 2015 г. в сектора на суровините ще има и губещи, и печеливши, поясни Фаулър.

По начало акциите на компании от този сектор са волатилни, а инвеститорите в момента търсят точно обратното, разкри експертът. Според него ще мине доста време преди коефициентът на Шарп (измерител на доходността на инвестиция за единица риск) за подобен тип инвестиции да се хареса на инвеститорите спрямо акции с по-стабилни цени.

Фаулър заяви още, че в момента би инвестирал в компании от миннодобивния сектор спрямо енергийния, защото тези компании са имали повече време да се адаптират към по-ниските цени на пазара, тъй като цената на петрола падна по-късно в сравнение с цените на останалите суровини, като мед и желязна руда.