Бюджетната комисия одобри заем от 16 млрд лв

12.02.2015 | 20:00
Бюджетната комисия одобри заем от 16 млрд лв

Парламентарната комисията по бюджет и финанси одобри изтеглянето на нов заем от 16 милиарда лева на заседанието си на 12 февруари 2015.

Предложението за новия заем бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център . Против гласуваха от БСП и Атака, а ДПС и Патриотичният фронт се въздържаха.


Новият заем от 16 млрд лв /8 млрд. евро/ предизвика разгорещен дебат в Комисията по бюджет и финанси в НС.

Румен Гечев от БСП:

"Противоречи на конституцията, няма никакви разчети, изключително опасно за българската икономика е да се товари с 8 млрд евро – 16 млрд лева за две три години. Ние не можем да позволим такъв ангажимент на българската държава. Така че това споразумение не трябва да влиза в сила. Направете си една цветна снимка за спомен с него, сложете си я на стената и толкова".

Йордан Цонев ДПС:

"Да - на стратегията за управление на дълга, нека да я видим обаче в конкретика. Тук виждаме стратегия за начините, по които ще се вземат. Не виждаме стратегия за начините, по които ще се намаляват".

Корман Исмаилов, РБ:

"Това, което ние подкрепяме като ангажимент през дефицита да вървим към балансиран бюджет".

Стефан Кенов, БДЦ:

"Ние ще гласуваме "за", но имам въпрос към министъра. МФ пое анагажимент за ограничаване на дефицита. В следващите месец – два какво точно ще се предприеме като законодателна инициатива?"

Николай Александров, Атака:

"Защо избираме именно тези четири банки, защо използваме HSBC? На базата на последните събития, които се случват на международно ниво, новият дълг да финансира стари задължения за нас от партия Атака не е целесъобразно".

 

Още по темата

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че докато България има бюджетен дефицит, ще трябва да поема и нови дългове и призова да не се прави политика на гърба на финансовите теми:

"Програмата за поемане на нов дълг до края на 2017 година дава предсказуемост и възможност дори при политическа нестабилност правителството да има механизъм да плаща задълженията..Преценката защо са четири банките - и защо точно тези четири, е направена на база на това кои банки се съгласиха в края на миналата година да помогнат на правителството с мостови заем да разплати гарантираните влогове на българските граждани във фалиралата КТБ", каза министър Горанов.

 

След дебатите при обсъждането на заема, народните представители се скараха и при гласуването му.

В началото на заседанието от БСП поискаха председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова да зачете и гласа на колегата им Георги Търновалийски, който отсъстваше и Стоянова се съгласи.

При гласуване обаче силите се оказаха изравнени и Менда Стоянова промени решението си с мотива, че е прибързала:

"Търновалийски не присъства в момента, не се е регистрирал днес изобщо в НС следователно не е на работа и трето – не е подал молба за отсъствието си като депутат.. Гласовете са 9 на 8 поради, което считаме, че е приет, каза Менда Стоянова.

 

Недоволни от развоя на ситуацията от депутатите от левицата напуснаха заседанието на комисията.