Какво очаква Варуфакис в Берлин

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

04.02.2015 | 14:37 Редактор: Георги Стоянов
Какво очаква Варуфакис в Берлин

Варуфакис сега се отправя към Германия. Коя среща, тази във Франкфурт или тази в Берлин може да се окаже по-важна?

Ханс Никълс: Марк, добро утро. В известен смисъл господин Варуфакис се нуждае от благословията на Марио Драги преди дори да може да помисли да обсъди дългосрочната си стратегия с канцлера Меркел или Волфганг Шойбле.

И сигналите, които имаме от офиса на Канцлера, говорят, че те се подготвят за дълга игра. Меркел заема твърда позиция.

Знаем, че в края на месеца те ще имат остра нужда от финансиране и техният план е да получат някакво мостово финансиране, за да оцелеят, след като напуснат спасителната програма.

Още по темата

Но според Financial Times Европейската централна банка е малко вероятно и всъщност няма желание да им предостави подобна опция.

Съществува въпросът, колко държавни облигации могат да издадат. Има ограничение за около 15 милиарда евро, докато те може да поискат да достигнат 25 милиарда.

Господин Варуфакис беше в Италия вчера и той определено иска да спечели повече време.

Янис Варуфакис, финансов министър на Гърция: Ще представим идеите си пред еврогрупата в сряда за това как Гърция може да получи достатъчно стабилност, както и фискално пространство, което ни е необходимо, за да може да започнем разговорите с нашите партньори. Идеята е до началото на лятото, до първи юни да имаме твърдо ново споразумение между Европейския съюз, еврозоната, Международния валутен фонд, Европейската централна банка и разбира се Гърция, така че самовъзпроизвеждащата се криза от последните 5 години да може да приключи и Гърция да престане да е в светлините на прожекторите на световната финансова преса.

Ханс Никълс: Марк, вчера следобед ние съобщихме, че Ангела Меркел се подготвя за доста по-дългосрочна игра.

Те искат да видят, какво ще се случи, когато финансирането за Гърция приключи в края на месеца. Те се готвят за твърда игра. Това е според наш източник, който е запознат с проблема.

Имаме някаква представа, какви са настроенията в Германия, какво се обсъжда в офиса на Канцлера.

Ангела Меркел също направи публично изявление вчера и тя далеч не изглежда впечатлена от направените предложения.

Ангела Меркел, Канцлер на Германия: Гръцкото правителство очевидно все още работи върху позицията си, което е разбираемо, ако се замислим от колко малко време управлява. Ние трябва да изчакаме предложенията, след което ще започнем разговори с тях. Ще има много възможности за това. Не искам да коментирам всеки отделен детайл, който се появява.

Ханс Никълс: И докато планът на Варуфакис доведе до ръст на индексите вчера, той не беше приет с особено въодушевление тук в Германия.

Волкер Каудер, той е ключов съветник на Ангела Меркел, когато беше попитан на партийна конференция по-рано вчера за тяхната реакция на гръцките планове, той каза, че няма намерение да коментира всеки нов план.

Това беше преди той да нарече гръцкият план не доопечен. Това ви дава представа, колко трудно ще е за Варуфакис тук в Германия.