Назрява ли политическа изненада за долара?

Дали доларът няма да изненада инвеститорите, както го направи франкът

21.01.2015 | 15:13 Редактор: Велко Каменов
Назрява ли политическа изненада за долара?

Марк Бартън от Bloomberg анализира възможността доларът да изненада инвеститорите по подобие на швейцарския франк, който донесе големи загуби за заложилите на поевтиняването му.

Щатският долар поскъпва спрямо повечето водещи световни валути заради допускането, че Фед ще повиши лихвите през идните месеци, докато Европа и Япония ще продължат да девалвират валутите си. Доларовият спот индекс на Bloomberg показва оптимизма на инвеститорите за стойността на долара. Индексът измерва стойността на долара спрямо кошница от 10 водещи световни валути. На 8 януари 2015 г. индексът достигна 10-годишен връх.

Хедж фондовете залагат на това доларът да поскъпне до нови най-високи стойности, прогнозите на анализаторите са оптимистични. Стратезите смятат, че доларът ще поскъпне спрямо 21 от всички 31 най-търгувани валути до края на 2015 г. след като поскъпна спрямо всичките 31 през 2014 г.

Ако Фед обаче забави вдигането на лихвите, това може да разочарова инвеститорите и да се отрази негативно на долара, а Марк Бартън предупреждава, че вече има леки признаци за подобни действия от страна на Фед.