Още мерки за банков надзор обеща финансовият министър

Това, че „парите обичат тишината“, не било повод за премълчаване на неудачите в системата, коментира Горанов

20.01.2015 | 13:25 Редактор: Мариета Иванова
Още мерки за банков надзор обеща финансовият министър

Правителството подготвя законодателни промени, които да гарантират по-добър контрол над банковата система, заяви по време на Деветата среща между бизнеса и правителството финансовият министър Владислав Горанов. Той все пак подчерта, че системата е издържала на случилото се през 2014 в сектора.

Горанов само е загатнал, че се подготвя промяна на отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата, пише Investor.bg. Според него финансовият надзор над банковата система не е бил добре структуриран и това се е видяло по време на лятната криза.

Горанов посочи още, че неписаното правило "Парите обичат тишината" не е повод да се премълчават или прикриват неудачите в системата.

По думите на финансовия министър случилото се с КТБ не е чисто банков казус, а е "липсвала държавност, която да действа".

В тази връзка той посочи, че проблемът е наблюдаван няколко места, „без да имаме инструментариум да го решим".
Според него кризата с банката е показала още, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. Въпреки това, случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система, успокоява финансовият министър.

"Финансовата система е стабилна или поне хората смятат така", обясни Горанов, посочвайки, че само 2% от влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система.

Според Горанов и пазарите гласуват доверие на страната, защото преди ден Министерството на финансите е емитирало шестмесечни държавни ценни книжа (ДЦК) с доходност от 0,16 на сто.

Горанов допълни още, че мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет.
 
Пред бизнеса финансовият министър обеща, че няма да има промени в данъчната система. "Данъчният модел е добър и не смятаме, че трябва да се променя", каза той и допълни, подобни реформи се правят в условията на дълбока криза.
 
Министърът коментира и реформите в пенсионната система, обяснявайки, че конкретно решение все още не е взето и дебатите текат. Според него възможността за конкуренция, която дава решението на управляващите, ще подобри дисбалансите в пенсионната система. "При слаба държава и слаб капиталов пазар трябва да сме уверени, че ресурсът се управлява така, че да не плащаме пенсиите чрез данъци", поясни той.