Мартин Заимов: Въпросът за морала и конструирането на доверие ще е във фокуса на 2015

05.01.2015 | 08:56 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Заимов: Въпросът за морала и конструирането на доверие ще е във фокуса на 2015

Въпросът за морала, за конструирането на доверието, за капацитета на банките да работят заедно ще е във фокуса на вниманието през 2015, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов. На въпрос на водещия Иван Нончев дали банките у нас са излезли невредими от случилото се с КТБ и кой ще плати сметката Заимов посочи, че „сметките накрая на деня винаги я плащат данъкоплатците“. Той допълни, че „очевидно акционерите също ще платят част от сметката“, наред с хората, които са вложили парите си в банката. По думите му основният въпрос от случилото се е дали е извлечена поука, като според него това е спорно.

„Чувството за безнаказаност съществува и е сериозен проблем. Но това не е проблем на финансовата система, а на съдебната и донякъде на политическата система“, коментира Заимов и изрази надежда през 2015 да бъдат направени стъпки за промяна в тази посока.

Според него от финансова гледна точка 2015  ще прилича на 2014. По думите му случилото се през изминалата година е положително и допълни, че „изясняването на това кое е добро и кое е лошо и ма висока цена“.

„2015 е годината, когато започва да се реконструира доверие“, посочи финансистът. Той допълни, че изграждането на доверие е важно за функционирането на обществото като цяло. В областта на финансите по думите му това означава  шефовете на банките да общуват помежду си отново в изясняването на понятията за добро и лошото, посочи Заимов. - „Това важи и за регулаторите и за цялото обществото“.

По думите на финансиста има две важни неща, към които следва да се направят стъпки през тази година – приемането на еврото и включването в единната банкова система на ЕС.