Държавата ще отпуска безлихвени заеми на общини по още две мерки от ПРСР

Отпускането на средствата е с цел подпомагане на финансирането по финалните плащания за изпълнение на проектите

10.12.2014 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
Държавата ще отпуска безлихвени заеми на общини по още две мерки от ПРСР

Общини с одобрени проекти по мерки 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие” ще могат да се възползват от безлихвени заеми от централния бюджет с цел да финансират финалните плащания по проектите си от периода 2007- 2013.

На днешното си заседание Министерският съвет прие постановление, с което се разширява обхватът на действие на ПМС №59 от 2011 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по двете мерки от програмата.

Разширяването на обхвата на ПМС 59 е продиктувано от обстоятелството, че общините, ползватели на безвъзмездна финансова помощ по мерки 122 и 41, са с малък бюджет и приходи и са силно затруднени да набавят средства за осигуряване на финалните плащания към изпълнителите по съответните проекти, посочват от МС.

Останалите промени, които се правят с приетото постановление, са свързани с привеждане в съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси на правните основания, въз основа на които са издадени ПМС 59/2011 г. и ПМС 29/2013 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общини от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и за тяхното възстановяване. Това ще позволи двата нормативни акта да се прилагат и през 2015 г.