Цената на бензина в САЩ пада под 2 долара за галон

В Ню Йорк фючърсите за бензина поевтиняха с над 13 цента на 27 ноември

29.11.2014 | 11:00 Редактор: Георги Стоянов
Цената на бензина в САЩ пада под 2 долара за галон

За първи път от 5 години цената на бензина в САЩ е на път да падне под 2 долара за галон*. Това се очаква да се случи точно за Коледните празници, пише Bloomberg.

Бензиностанциите в дълбокия юг, както и средния запад вече продават гориво на цени от под 2,2 долара за галон.

В Ню Йорк фючърсите за бензина поевтиняха с над 13 цента на 27 ноември, след като страните от ОПЕК не постигнаха съгласие да ограничат производството.

Още по темата

Дори само поевтиняването на фючърсите може да свали цената на бензина с 20 цента, казва Майкъл Грийн, говорител на ААА, автомобилен клуб, базиран в Хитроу, Флорида, цитиран от Bloomberg.

„Цената в най-евтините бензиностанции може да падне с няколко цента под 1,99 долара през следващите 2 седмици”, казва Патрик ДеХан, анализатор на GasBuddy Organization Inc. „Поне една бензиностанция ще свали цените под 2 долара до Коледа и това не е прогноза. Това ще се случи със сигурност”, допълва той.

Бензинът в САЩ поевтиня с почти долар за галон от пиковите стойности по-рано през годината, с което разполагаемият доход на американските домакинства е нараснал с поне 500 долара, разкрива изследване на HIS Inc.

Последният път, когато средната цена на бензина в САЩ е била под 2 долара за галон е на 24 март 2009, в разгара на последната рецесия.

Организацията на страните износителки на петрол, която осигурява 40% от световното предлагане на петрол, запазва нивата на производство от 30 милиона барела на ден, заяви министърът на петрола на Саудистка Арабия Али Ал-Наими след срещата на организацията на 27 ноември във Виена.

*1 галон се равнява на 3.78541 литра