Горанов: Основният фокус през 2015г. е да подчиним фиска на икономиката

25.11.2014 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Основният фокус през 2015г. е да подчиним фиска на икономиката

Най-голямото предизвикателство пред икономическия екип на правителството ще бъде задействането на някои от основните фактори за растеж - потребление, инвестиции или износ. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време публичната си лекция в първия ден на десетото издание на Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при УНСС.

"Основният фокус през 2015 г. е не да подчиним икономиката на фиска - грешка, която сме правили - а обратното, да подчиним фиска на икономиката и да използваме всички фискални механизми, защото монетарни такива в държава с валутен борд няма, да се опитаме да стимулираме вътрешните инвестиции и от там да допринесем за увеличаване на потенциала за растеж, а такъв има." - убеден е министър Горанов, въпреки ниските оценките на МФ между 0,8% и 1% за реалния ръст на БВП за 2015 година.

В момента, освен вътрешните проблеми, които България изпитва, „за съжаление се намираме в неблагоприятна международна обстановка, в която целият ЕС не расте с темповете, с които на всички ни се иска", отбеляза министърът.

"България, като една малка и отворена икономика с Валутен борд, трудно намира вътрешни резерви за растеж и като малък пазар още по-трудно би могла сама да го генерира. За съжаление, на мен не ми е известно да има някакво универсално лекарство за повишаване на потреблението. То безспорно има макро въздействие, но е микро ситуация - всеки един от нас решава да потребява тогава, когато се почувства спокоен и има перспектива." - коментира Владислав Горанов.

Пред аудиторията си министърът даде отговор на въпроса защо нашите социални системи постоянно оказват много голям натиск върху бюджета и фискалната позиция - причината за това е ниският дял на разпределяне на БВП от страна на държавата.

"Дори този модел, който в момента работи в България, да не е най-добрият, промяната му в краткосрочен план ще доведе до повече негативи, отколкото позитиви." - е позицията му. Алтернативата, според него, е засилване на преразпределението чрез по-голяма данъчна тежест.

Финансовият министър е категоричен, че ще се противопоставя докрай на каквито и да било параметрични промени на установената в момента данъчна и осигурителна система.