Предлагат Румен Порожанов за директор на Държавен фонд "Земеделие"

Финансовият министър от служебния кабинет на Георги Близнашки оглавяваше ДФЗ в годините 2011- 2013

22.11.2014 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Предлагат Румен Порожанов за директор на Държавен фонд

Земеделският министър Десислава Танева съобщи пред журналисти, че ще предложи за директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Министърът на финансите в служебният кабинет на Георги Близнашки вече е бил начело на Държавния фонд земеделие в периода 2011- 2013.

Още по темата

След нормативни промени до края на годината предстои да бъде създаден регистър с издадените разрешителни за сеч на дървесина, стана ясно при представянето на планирате от Земеделското министерство мерки срещу незаконната сеч. Разрешителното на хванатите да секат незаконно, ще бъде отнемано.

Новите мерки на министерството включват още създаване на 137 мобилни групи за проверки, маркиране на отсечените трупи с нови – пластмасови уникални маркировки, въвеждане на електронни фишове и други. Прогнозите на министерството сочат, че ефектът от резултатите ще стане видим към средата на следващата година, предава БНР.

Очаква се незаконната сеч да намалее с 20%  и със също толкова да се увеличат приходите в държавната хазна. Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори.

От националното радио припомнят, че от 8 млн. кубични метра сеч годишно, 1-2 млн. кубика са незаконно отсечените. Най-много се сече промишлена дървесина и дървесина за огрев.