Искрен Пенчев: Ако правителството ще прави реформи, следва да намали и разходите

Проблемът с разходите в бюджета за 2014 не е толкова голям, колкото с недобре прогнозираните приходи, коментира икономистът

19.11.2014 | 10:02 Редактор: Мариета Иванова
Искрен Пенчев: Ако правителството ще прави реформи, следва да намали и разходите

Ако това правителство действително има намерение да прави реформи, е нормално разходите в някои сектори да бъдат намалени, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Искрен Пенчев. Той допълни, че редуцирането на харчовете би следвало в макрорамката да доведе до намаляване на дефицита и „при една балансирана прогноза за приходите, тези заложени дефицити около 3% през следващите години да бъдат намалени и надявам се да доведат до някакъв балансиран бюджет,“ коментира Пенчев.

Той посочи, че проблемът около актуализацията на бюджета за тази година, не е толкова свързан с разходите, колкото с „недобре прогнозираните приходи“, наред със  и спада на цената на петрола и „оттам намалените приходи от ДДС“.

Икономистът отбеляза още, че в мотивите на актуализацията на на бюджета  за 2014 е записано, че „до голяма степен новият закон за изменение се припокрива с предложението на служения кабинет“.

Вижте още от интервюто от видео файла.