Георги Табаков: Необходима е институция за проблемите по междуфирмената задлъжнялост

Първите стъпки на новите управляващи трябва да са свързани с насърчаване на стопанската активност, коментира той

06.11.2014 | 10:35 Редактор: Мариета Иванова
Георги Табаков: Необходима е институция за проблемите по междуфирмената задлъжнялост

Новите управляващи би трябвало да проведат дискусия за създаване на клирингова институция, която да започне да решава проблема с огромната междуфирмена задлъжнялост, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българският икономически форум Георги Табаков. Той допълни, че един от факторите за блокиране стопанската дейност у нас са неизплатените дългове между фирмите. По думите му първото нещо, което би следвало да направят новите управляващи е да задвижат работата по отваряне на европейските програми, както и да задействат мерки за насърчаване на стопанската активност, на търговията, за привличане на чуждестранни инвестиции.

Табаков заяви, че не е оптимист относно прогнозите на финансовото министерство към служебния кабинет за икономически ръст за тази и следващата година, предвид застоя при чуждестранните инвестиции и застиналата стопанска дейност в страната. Припомняме, че в есенната си прогноза от Министерството на финансите заложиха на ръст на БВП от 1,5% през 2014 и 1.2% за 2015.

Още по темата

Табаков коментира, че държавата би следвало да се активизира в посока на привличане на чуждестранни инвеститори.
Той сподели още, че Българският икономически форум е поел инициатива да организира първия по рода си Balkan Trade Bridge. Участие в събитието са потвърдили 40 чуждестранни купувачи, чийто оборот бил около 2 млрд. евро. Потенциалните купувачи са от седем сектора- метали и машиностроене, химия, фармация и козметика, енергетика, строителство и аутсорсинг, храни и напитки, стана ясно от думите на Табаков. Той допълни, че една голяма част от тях са заявили интерес към закупуването на конкретни стоки.

„На Балканите все още няма  т.нар. Reverse trade show, когато целенасочено каниш купувачи. Това реално е панаир наопаки- зад щанда стоят купувачите, а на

Още по темата

продавачите им е много по -лесно защото не губят разноски да обикалят и търсят“, коментира Табаков.

По думите му на България са й нужни чуждестранни инвестиции в рамките на около 2 млрд. евро на година. В последните години обаче, е налице застой по отношение на привличането на чуждестранни капитали, коментира още той.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма