Китайската строителна банка увеличи печалбата си

Увеличението обаче се забавя и подсказва за проблеми в китайската икономика

24.10.2014 | 10:33 Редактор: Велко Каменов
Китайската строителна банка увеличи печалбата си

Китайската строителна банка (CCB) е първата от големите банки в Китай, която обяви печалбата си за третото тримесечие на 2014. Освен увеличение в печалбата данните показват спад в печалбите от такси и увеличение в дела на лошите кредити. Нетната печалба на банката за третото тримесечие на 2014 се е увеличила с 5% и достига 59.6 милиарда юана. Средната оценка на анализатори, попитани от Bloomberg за очакванията им, беше печалбата на банката за тримесечието да достигне  61 милиарда юана.

Делът на необслужваните кредити за третото тримесечие на 2014 се е увеличил с 10% спрямо второто тримесечие на 2014. Необслужваните кредити на банката вече са 105.3 милиарда юана.

Данните за предпоследното тримесечие на 2014 показват и спад в печалбата на банката от такси и комисионни в размер на 4%. Спадът се дължи на това, че от 1 август банката се отказа от таксите върху някои от услугите, които предлага на малки фирми. Китайското правителство поиска такива мерки от банките в страната в опит да намали цената на финансирането за малките бизнеси.

Спадът в увеличението на печалбите на Китайската строителна банка е показателен и за влошената ситуация на имотния пазар. Като най-голям заемодател на ипотечни заеми в страната, банката усеща намалената активност на имотния пазар. Търсенето на кредити в Китай отслабва и вероятно данните на останалите големи кредитни институции в страната също няма да са впечатляващи.

Шери Ан, Bloomberg