Бизнесът все повече се доверява на външни фирми за събиране на задълженията си

Проучване показва, че в България и Румъния от 12 страни най- много се бавят плащания по фактури

19.09.2014 | 11:43 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът все повече се доверява на външни фирми за събиране на задълженията си

Бизнесът все повече се договоря на външни фирми за събиране на забавени плащания, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Райна Тодорова от ЕОС “Матрикс”. Тя посочи, че за една година към 2014 броят на фирмите от българския пазар, доверили се на колекторски компании за събиране на забавени вземания, се е увеличил от 18 на 20%. За сравнение в Германия този процент е 40%, коментира Тодорова. Тя посочи още, че проучване на ЕОС “Матрикс” сред 12 страни е показало, че в България и Румъния най-малко фактори се плащат навреме и най-много се бавят плащания. Това, наред с невъзможност за получаване на нова кредитна линия или блокирани европейски плащания, се превръща в реална заплаха за оцеляването на някои бизнеси, коментира експертът.

Секторът на търговията се оказва най-засегнат в последната година от забавени плащания. При услугите и промишлеността ситуацията е по-добра, коментира Тодорова. Според нея проблемът за бизнеса у нас се корени в начина, по-който се справя с проблема. Тя допълни, че компаниите често предпочитат да се справят със собствени сили, вместо да търсят помощ отвън, което не винаги е по-изгодният за тях начин за решаването на проблема.

Още по темата

На въпрос на водещия Иван Нончев дали съкращаването на срока за разплащане между бизнеса няма по-скоро негативен ефект за намаляване на задлъжнялостта, Тодорова коментира, че това е тенденция в цяла Европа. Тя подчерта още, че намаленият срок до 38 дни не е никак малък и ако разплащането се забави с още приблизително толкова дни, реално се получава много дълъг срок за покриване на задължения.

По думите на експерта домакинствата в сравнение с бизнеса по-стриктно покриват дълговете си. Сред основните причини да бъдат забавени плащания при потребителите е безработицата. Друга тенденция, която се очертава около некоректните платци, е злоупотребата с кредиторските услуги.