Възможно е оздравяване на КТБ чрез сегашното законодателство на БНБ

Това смятат от Експертния консултативен съвет към БСК

12.09.2014 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева

Все още е възможно оздравяване на банковата стабилност на КТБ чрез сегашното законодателство на БНБ. Това обявиха от Експертния консултативен съвет към БСК, която заседава извънредно на 12 септември.

На срещата присъства и Омбудсманът на републиката, Константин Пенчев.

Участниците се обединиха в позицията си за предприемане на спешни спасителни мерки за КТБ и отправиха обвинителни упреци към ръководството на БНБ, тъй като тя отказва да работи.

Те настояха и за незабавно свикване на Съвета за финансова стабилност, която да подтикне БНБ към действия.

Освен, че КТБ може да се оздрави по пазарен начин, тя има възможност и да изплати замразените влогове на граждани и фирми до 100 хил. лева. Ако банката заработи сега, тя ще може да възвърне и от 60 до 80% от надгарантираните влогове.

Всичко това БНБ може да постигне още със сегашното законодателство, категорични са от Експертния консултативен съвет на БСК. 8% от финансите на банковата система не работят, като в тях са блокирани финансови средства на над 500 хил. граждани и над стотици хиляди фирми.

"В момента не е пречка действащото законодателството да оздрави КТБ по пазарен начин при това, ако изобщо има нужда от държавна подкрепа, а това не е държавна помощ, а ликвидна подкрепа, под формата на гаранция или заем." - заяви Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал. 

ие сме против специалното законодателство, което предлагаше БНБ, против сме тази банка да се спасява с публични пари, против сме тарикатлъка на едни хора да бъде плащано цялото общество и не сме променили своята позиция." - коментира Сашо Дончев, председател на БСК.

От експертния съвет заявиха, не могат да посочат конкретен план, защото не са запознати със състоянието на КТБ, тъй като БНБ отказва да даде тази информация.

Редица мерки  обаче от сегашното законодателство и поставянето и под специален надзор позволяват БНБ да действа.

"Когато БНБ повтаря постоянно, че в закона 6 месеца под катинар е особен надзор, това е лъжа. Няма такъв текст в закона, особения надзор предвижда хиляди и хиляди мерки за да може банката, работейки, макар и в ограничен режим, плащайки по-малко. Тази банка да се оздрави." - заяви Константин Пенчев.

Липсата на конкретни действия от страна на БНБ от два месеца, бизнесът и синдикати си обясниха със евентуална зависимост на ръководството на банката.  

Според тях останалите държавни институции отказват да наложат натиск, заради независимостта на държавната банка. Те призоваха главния прокурор Сотир Цацаров или Съветът за финансова сигурност да подтикнат БНБ към действие.

"Очевидно БНБ  е зависима, не от съвестта на нейното управление, не от икономическата логика, не от обществените интерес, не от закона. От нейното управление, докато то не може да бъде сменено от независими хора, без зависимостта  и трябва някой да ги принуждава да работят." 

"Ако някой си мисли, че крайния план е фалит, за да може да си вземе активите за без пари, това няма да се получи, вече обществото е друго." - подчерта Омбудсманът.

И бизнесът и Омбудсманът бяха единодушни, че без загуба на вложителите няма да има оздравяване, а единственият виновник за задълбочаващата се криза с КТБ е БНБ.

Те настояха да се потърси отговорност от управителя и управителния съвет на банката сега, а следващото правителство незабавно да предприеме мерки за отстраняването им.