Съдът отказа да разгледа жалбата на Цветан Василев

Близо 40 минути продължи спорът между защита и обвинение

12.09.2014 | 14:11 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът отказа да разгледа жалбата на Цветан Василев

Съдът отказа да разгледа жалбата на адвокатите на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата да бъде задържан в ареста за 72 часа в замяна да се върне в страната. Магистратите се позоваха и на Европейската конвенция за защита правата на човека, според която няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда. 

Близо 40 минути продължи спорът между защита и обвинение. От прокуратурата са категорични, че днешното заседание няма как да се случи, защото обвиняемият не е задържан. Защитата от своя страна отвърна, че Василев многократно е съобщил къде се намира и поиска заповедта за задържането му да бъде отменена.

За да проследят какво ще се случи в съдебната зала, дойдоха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и председателят на спецапелативния съд Даниела Росенова, предаде БТА.

Виртуална жалба срещу срещу виртуално задържане - така единият от тримата прокурори определи написаното от адвокатите на банкера. Колегата му пък акцентира на това, че ако бъде отменено исканото задържане, ще се създаде правен абсурд в държавата. А така щяло да се даде знак на обществото, че законите у нас се прилагат различно спрямо гражданите.

Ситуацията изглежда така: "Аз не се укривам, ама вие ме намерете. Дори се поставят условия - споразумение с прокуратурата", продължи прокурорът Иван Гешев.

"Искането (за отмяна на задържането) е нещо като търсене на индулгенция. Съдът не е Светият синод или Ватикана, за да раздава индулгенции в бъдеще", каза Гешев.

Всички тези изказвания защитата на Василев определи като пресконференция на прокуратурата. И допълни, че няколко пъти са представени документи къде в Австрия се лекува банкерът. Освен това Василев искал закрила от държавата, за да се върне у нас, защото се страхувал за живота си. Имало заплахи, а в прокуратурата вече имало сигнали за това, обясни защитникът на банкера Константин Симеонов.

"Те са знаели много добре къде е бил той юли месец. Не са положили никакви усилия той да бъде призован. Очевидно има някакъв проблем дали е здравословен, дали е опасността за живота му и т.н.  Така или иначе това нещо не е направено. Сега сме в една хипотеза, която е доста по различна – той е обявен за издирване в Интерпол, има постановление за неговото задържане, има постановление за неговото привличане, така че дори и да предположим,че реши да се прибере в България това няма как да стане. Граничните власти на Сърбия ще го арестуват." - заяви Симеонов.

Прокуратурата на свой ред отвърна, че няма как да се сложи охрана на бизнесмена, защото той не е давал никакви показания, които да са особено важни за разследването.

Защитниците заявиха, че не искат извънредно законодателство за Василев. Обясниха, че ако той предприеме ход да се върне в България, ще бъде задържан на сръбската граница. А след това съд в Белград ще трябва да решава дали да го екстрадира тепърва.

Това е пречка Василев дори доброволно да се върне у нас. За да се прибере банкерът у нас, адвокатите предлагат на прокуратурата да му се определи по-лека мярка за неотклонение.

Макар всеки прокурорски акт да подлежи на съдебен контрол, в случая жалбата на защитниците е недопустима, поясни в края на заседанието съдията Иван Коев.

Решението на СГС може да се обжалва в 3-дневен срок пред апелативния съд. На 18 септември Софийският апелативен съд окончателно ще реши казуса.