750 млн. лева отпусна правителството по блокирани европрограми

Средствата са за над 40 общини

10.09.2014 | 16:14 Редактор: Ирина Георгиева
750 млн. лева отпусна правителството по блокирани европрограми

Служебното правителство отпуска 750 милиона лева за блокираните европрограми по ОП "Околна среда" и "Регионално развитие". Средствата са за над 40 общини, които трябва да се разплатят със строителите на предимно водни проекти, както и със строителите на магистралите „Хемус” и „Марица“. Парите идват от преструктуриране на националния бюджет.

Министърът на финансите Румен Порожанов допълни, че е „изключително важно тези средства да бъдат заявени за възстановяване пред ЕК от нашата страна до края на годината" и уточни, че до момента 478 млн. лв. не са възстановени от Брюксел, но са заявени, от тях 376 млн. лв. са по ОПОС и 102 млн. лв. са по ОПРР.  

Министър Порожанов подчерта, че към този момент продължаваме плащанията по европроекти и те се простират в рамките на ресурсите, определени с настоящето решение на МС, като вече имаме плащания и по двете спрени програми, предаде ресорното министерство.

„Нашият стремеж е максимално бързо - до края на месец октомври, да се изпратят в ЕК тези плащания и те да ни бъда изплатени в рамките на настоящата финансова година, това е приоритет, който не подлежи на съмнение" - каза Порожанов.

До две седмици, сред като се уточнят окончателно финансовите параметри, министър Порожанов ще запознае обществеността със ситуацията на държавните финанси такава, каквато е. Той коментира накратко, че ситуацията не е добра, като отново припомни, че невъзстановените средства от ЕК по европроектите ще се отразят на нарастването на дефицита в бюджета.

Министър Порожанов накратко коментира и резултатите от предприетите мерките в приходните агенции за увеличаване на събираемостта, като информира, че физическият контрол на границата и мобилните групи по отношение на контрабандата на акцизните стоки е вече в действие. В резултат от Агенция „Митници" са заловени 1000 тона контрабандни горива, близо четвърт милион цигарените късове и 300 кг наркотиците, от които 293 кг хероин.

„Пред последния месец АМ успя да намали неизпълнението на плана си, което беше от 120-140 млн. лв., на 70 млн. лв." - уточни финансовият министър и каза, че по отношение на акцизите очакваме нарастване на това изпълнение още през месец септември.

В момента ръководството на Агенция „Митници" се среща с всички големи вносители на акцизи, за да се коментира нормалното взаимоотношение партньор-данъкоплатец. Порожанов уточни, че за проблемите при събираемостта на ДДС от внос влияят и намалените цени на горивата на международните пазари през последните седмици.

Финансовият министър заяви, че вече е възстановена електронната комуникация между НАП и АМ. Всички сделки за горивата ще се проследяват, като информацията за излизането им от акцизните складове ще бъде предоставяна на НАП, за да може да се проследят сделките с горивата до крайното им потребление.

Във връзка с повишения журналистически интерес за проведената през вчерашния ден среща при главния прокурор, министър Румен Порожанов каза, че срещата е била с информативен характер и не би си позволил да говори от името на БНБ по темата за КТБ.