Архитекти и неправителствени организации призоваха за актуализация на жилищната стратегия

09.09.2014 | 15:13 Редактор: Ирина Георгиева
Архитекти и неправителствени организации призоваха за актуализация на жилищната стратегия

Да се актуализира националната жилищна стратегия на страната и да се разработи нов проект за жилищен закон. Това поискаха от Коалиция неправителствени браншови организации и Камарата на архитектите. Конкретните предложения за подобряване на жилищните условия вече са внесени към министерството на инвестиционното проектиране. От сектора са получили отговор от държавната институция, че по предложенията им вече се работи.

Според архитекти и експерти от строителния бранш Жилищната стратегия от 2004 година е добра, но въпреки това тя е неефективна. Причината е, че освен, че не се спазва, няма и адекватна програма на изпълнение, която да обвърже с закона.

"Енергийната ефективност не работи, жилищната политика не работи, социални жилища - положението е трагично. Законът за етажната собственост трябва да се промени. Той просто спира процеса. След стратегията трябва нещо да се случи, да има отговорници, да има крайни срокове, като с всяка задача, просто трябва да е ясно кой я върши, до кога и какво трябва да направи. Процедурите да се опростят, как човек може да се разшири, да надстрои или как да построи." - заяви Николай Гълъбов от Камара на архитектите.

Според неправителствените организации несъгласуваността между законовите мерки води до корупция при обществените поръчки, а тромавите процедури за разрешителни до повече незаконно построени сгради. По техни данни 85% от сградите в страната не са узаконени. Нерегламентирани остават и наемните отношения.

"В страната има 30% от жилищния фонд, който е необитаем, ако се създаде един регламент на наемни отношения, това ще подобри и използваемостта на този фонд, тъй като много често собствениците на такива жилища не са склонни да отдават техните жилища, защото нямат гаранция за защита на техните права и интерес." - коментира Минчо Бенов от Хабитат България.

Новото строителство и също създава трудности за гражданите. Липсата на Закон за Камарата на брокерите на недвижимите имоти позволява да се фалшифицират документите при продажби и купуване на сгради.

В края на септември предстои и среща с министерството на инвестиционното проектиране, на което ще се обсъдят нови механизми за енергийно обновяване на жилищните сгради. Дали обаче ще бъдат политиката на промяна ще продължи и от следващото правителство, няма гаранции.