Само 2% от хората с Гражданска отговорност имат и жилищна застраховка

Застрахователи настояват за създаване на Национален катастрофичен пул.

21.03.2012 | 14:31
Само 2% от хората с Гражданска отговорност имат и жилищна застраховка

Собствениците на недвижими имоти може да бъдат задължени да ги застраховат срещу природни бедствия, ако започналата активна кампания на браншови и неправителствени организации даде резултат. Позабравената идея за създаване на специален "катастрофичен пул" отново е съживена напоследък, научи Bulgaria On Air. Причината е в ниската застрахователна култура на българите. Показателен пример за това е, че само 2% от хората с Гражданска застраховка има сключена имуществена застраховка.
Големият проблем с природните бедствия в България са наводненията и свлачищата, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Висшето училище по застраховане и финанси Радостин Вазов. Две години след създаването на национален фонд срещу природни бедствия в Румъния са натупани над 300 милиона евро. Парите могат да бъдат събирани като част от застраховката на имуществото, с данъци и други.
Вижте коментара на изпълнителния директор на Висшето училище по застраховане и финанси Радостин Вазов и застрахователния брокер Румен Гълъбинов от видео файла.