Русия започна строежа на газопровода Силата на Сибир

Той ще доставя руско синьо гориво в Китай в продължение на 30 години

01.09.2014 | 16:47 Редактор: Ирина Георгиева
Русия започна строежа на газопровода Силата на Сибир

Руският газов гигант Газпром откри строителството на първата част на газопровода Силата на Сибир.

Той ще доставя руско синьо гориво в Китай в продължение на 30 години.

Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че газопроводът ще даде тласък на икономическото сътрудничество с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион и преди всичко с Китай.

В церемонията по стартирането на строителството на газопровода в Якутс взеха участие руският президент Владимир Путин и китайският вицепремиер Джан Гаоли.

Силата на Сибир ще помогне за газификацията на руските региони в Сибир и в Далечния Изток, а в перспектива ще позволи обединяването на газовите мрежи в страната в едно и да пренасочва енергийните ресурси според световната конюнктура.

Газът ще бъде добиван край Якутск и Иркутск.

„След като се създаде мрежа от газопровод – в Далечния Изток и в Сибир, ние ще имаме възможността да съединим европейската част на газопреносната мрежа с източната. И това дава преимущество за осъществяване на потоци в зависимост от ситуацията на световните пазари – дали на запад повече и по-ефективно, или на изток“, заяви руският президент Владимир Путин.

По думите му газопроводът ще позволи както да се увеличат експортните доставки, така и ще разшири географията на руския експорт на въглеводороди.

Дължината на целия газопровод е 4 хиляди километра, а стойността на проекта се оценява на 400 милиарда долара.

Той ще свързва газовите находища в Източен Сибир и Китай.

Проектът е най-голямата мрежа в света за доставка на гориво.

Пекин ще започне строителството на своя участък през първото полугодие на 2015 година.

Първите доставки на синьо гориво за Китай пък се очакват да започнат през 2019 година.

"Газпром излиза на нов газов пазар - китайският. В пълно съответствие с договорните ни ангажименти китайските потребители ще получават по 38 мчлд куб. м газ годишно" каза Алексей Милер.

Проектът ще подкрепи развитието на цели отрасли на руската икономика - металургия, строителство на тръбопроводи, машиностроене.

"Силата на Сибир отваря нови възможности за газификацията на Източен Сибир и Далечния Изток, ще бъдат създадени хиляди нови работни места, ще бъдат построени жилища и социални обекти", добави Ал. Милер.