Джак Ма е най-богатият човек в Китай

28.08.2014 | 11:43
Джак Ма е най-богатият човек в Китай

49-годишният основател и председател на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма има нетно богатство от $21.8 млрд, според Bloomberg Billionaires Index.

Притежава 7.3% от най-голямата китайска компания за е-търговия, която се готви за това, което може би е най-голямото първично публично предлагане в историята на САЩ и почти половината от компанията-майка, Alipay, услуга за онлайн плащания, която преди това беше изключена при изчисленията на богатството на Ма.

Той е с $5.5 млрд по-богат от Ма Хуатенг, основател на Tencent Holdings Ltd., най-голямата интернет компания в Китай по пазарна оценка.

Робин Ли, основателят на търсачката Baidu Inc. е No. 3 по богатство с най-голямата икономика в света.

 

“Натрупването на богатство в Китай стана доста бързо, особено при предприемачи като Джак Ма, създали бизнеси, печелещи от бързо развиващата се средна класа в Китай,” каза Тони Хсу, портфолио мениджър на шанхайската Dalton Investments.

 

Още по темата

Alibaba, която планира да продаде акции на борсата в Ню Йорк през септември, може да бъде оценена на $154 млрд, според петима анализатори, които са били запитани от Bloomberg през юли.

Ma притежава 8.8% от компанията.

След като се извадят 1.5%, контролирани от SymAsia Foundation Ltd., неговата благотворителна фондация, делът на Ма в компанията се оценява на $11.3 млрд.

Същите анализатори казват, че оценката на Alibaba след първичното публично предлагане може да скочи на $200 млрд.

 

Намаляване на дялове

 

Ма притежава и 48.5% от Zhejiang Ant Small & Micro Financial, компания, обслужваща системата за онлайн плащания Alipay.

Компанията със седалище Ханджоу, Китай е оценена на $25 млрд, на базата на средната оценка на седем анализатори, запитани от Bloomberg News.

 

Делът на милиардера в Small & Micro се очаква да бъде намален до не повече от 8.9% за 3 до 5г. чрез продажба на нови акции или разпределение между служителите, съобщи компанията на 12 август в съобщение до U.S. Securities and Exchange Commission.

Ма няма да реализира никаква печалба от тези транзакции, се казва в съобщението.

 

Alibaba има право да придобие до една трета в Small & Micro, според същото съобщение, въпреки че компанията за е-търговия не може да даде гаранции на инвеститорите, че ще получи одобрението на китайските регулатори за транзакцията.

Бъдещи намерения

 

На Ма се приписва пълната собственост в Small & Micro. Шест от седем анализатори, които следят неговото нетно богатство смятат, че то би трябвало да се изчисли на базата на актуалните му дялове и коригираните му участия в дружества.

Голямо име

 

“Alibaba е голяма фирма, дори в САЩ,” смята Ли Юдзие, RHB Research Institute Sdn. “Някои от ритейл инвеститорите и подобни по-малки фондове може да не запишат дялове в IPO-то.”

Ma и неговите най-близки конкуренти в Китай може да се окажат в надпреварата за титлата "най-богатият човек в Китай" с движението на акциите на компаниите им, смята Уон Вейдон, анализатор от IResearch, базирана в Шанхай интернет консултантска фирма.

Конкуренцията може да се засили, защото Tencent и Baidu смятат да инвестират заедно в Dalian Wanda Group, контролирана от четвъртия по размер на богатството в Китай, милиардера Уон Джанлин, с цел създаване на компания за е-търговия, съобщи Wall Street Journal на 27 август, цитирайки неназовани източници.

“Дали е най-богатият човек в Китай ще бъде Пони Ма или Джак Ма зависи от това дали харесвате Tencent или Alibaba,” каза Уон от IResearch, назовавайки Ма от Tencent с неговия прякор.

“Baidu също е силен конкурент. Затова Робин Ли има същия потенциал да стане най-богатият човек в Китай.”

Alibaba обяви на 27 август, че печалбата й за четвъртото тримесечие почти се утроява до $1.99 млрд, а приходите й са се увеличили с 46% в местна валута до еквивалента на $2.54 млрд.

Цифрите са последните, които инвеститорите ще видят преди да решат дали да купят или не акции преди IPOто.

Alibaba създаде още милиардери като Джозеф Цай, зам.-председателят и съосновател на компанията, който контролира богатство от $4.4 млрд, според класацията на Bloomberg.

Саймън Сие, друг съосновател на Alibaba притежава 9.7% от Small & Micro и е вторият по големи акционер в нея. Делът му се оценява на $2 млрд.

/Снимки: www.alibabagroup.com, офисите на компанията в Ханджоу, Китай/