Електронното правителство ще привлече повече австрийски инвеститори

Компаниите очакват повече прозрачност в провеждането на обществените поръчки

03.08.2014 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Електронното правителство ще привлече повече австрийски инвеститори

Въвеждането на електронно правителство ще привлече повече австрийски инвеститори. В това е убеден Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия в България. 

До този момент австрийските инвестиции у нас са близо 6 милиарда евро. 

Компаниите очакват повече прозрачност в провеждането на обществените поръчки. Такава препоръка често оправяше и Европейската комисия през последните години. 

В интервю за Bulgaria ON AIR Ангерер подчерта, че погледът на австрийските компании е насочен към периода след 5 октомври, когато ще се излъчи редовно правителство без да се подценява ролята на служебния кабинет.

“Oкачваме служебното правителство да стабилизира ситуациите. Инвеститорите чакат правителството от есента, което да осигури прозрачност, която е много важна за един инвеститор”, коментира той.

Сериозна крачка в постигането на повече прозрачност ще бъде въвеждането на ясни правила в провеждането на търгове. Инвеститорите отчитат ползите от плоския данък, както и по-ниските разходи, които имат, в сравнение с други региони за правене на бизнес . Доброто геополитическо положение също е сериозно предимство за страната ни.

Михаел Ангерер, който пред септември ще напусне поста търговски представител на Австрия у нас, сподели, че след присъединяването на България към Европейския съюз интересът на австрийските фирми към страната ни е бил сериозен. 

Кризата, по думите му, е свила спекулативните инвестиции и е развила вложенията в производството. 

С Михаел Ангерер разговаря Кремена Кръстева.